De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, PVV’er Barry Madlener, wil zich nadrukkelijk niet bemoeien met de keuzes voor bepaalde waterzuiveringstechnieken. Kamerlid Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) is het daar niet mee eens. “Schoon (drink)water is dusdanig belangrijk dat we méér zouden moeten doen en het probleem zouden moeten neerleggen bij de vervuiler.”
De nieuwe minister van IenW reageerde op 16 augustus op kamervragen van Chris Stoffer (SGP) en Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA), naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf, getiteld ‘Watertekort ondanks regenval: prijs drinkwater moet fors omhoog’, zoals Waterforum eerder berichtte in het artikel Madlener: geen actieve bemoeienis met innovatieve waterzuiveringstechnologie. Madlener vond dat de drinkwaterbedrijven aan zet zijn om te beoordelen welke behandelingen van het ingenomen water nodig zijn om hier drinkwater van te maken. Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) vindt de rol van de overheid daarbij te passief, want dan zou er op dit moment ook geen probleem zijn bij drinkwaterbedrijven of voor het behalen van de KRW-doelen.
Regels opstellen
De nieuwe minister gaf aan zich nadrukkelijk niet te willen bemoeien met de keuzes voor bepaalde waterzuiveringstechnieken. Die keuze is aan anderen, stelde hij. Geert Gabriëls reageert hierop met: “De antwoorden zijn zoals altijd solide, maar leiden niet tot het oplossen van het probleem. Als de acties en richtlijnen die in de antwoorden staan vernoemd zo goed zouden werken in de praktijk, zou er geen probleem zijn bij drinkwaterbedrijven of het halen van de KRW. En dan zouden wij geen vragen hebben hoeven te stellen. Zoals altijd ontbreekt de urgentie en het afdwingen van schoon (drink)water door het stellen van regels. We doen wat we deden, en dat is het.”
Optreden bij milieuschade
Gabriëls vindt daarnaast dat een actievere rol van de overheid nodig is voor het optreden bij ontstane milieuschade en vervuild drinkwater. “Schoon (drink)water is dusdanig belangrijk dat we méér zouden moeten doen en het probleem meer zouden moeten neerleggen bij de vervuiler. Helaas worden vervuilende bedrijven altijd met fluwelen handschoenen benaderd, ook als er milieuschade is ontstaan.”
Gabriëls geeft aan zelf aan de slag te gaan om wél te streven naar schoon (drink)water waarbij de vervuiler en de gebruiker betalen.