Hele stukken strand scheuren af in de Marker Wadden. Dat komt omdat er meer stroming en golfslag in het Markermeer is dan de initiatiefnemers oorspronkelijk hadden verwacht. Ook het langdurig hoge water van afgelopen winter zorgde voor veel extra erosie. Roel Posthoorn, projectdirecteur van de Marker Wadden, onderzoekt met EcoShape en Deltares in het Kennis- en Innovatieprogramma Markerwadden 2.0 wat er moet gebeuren om het strand en het achterliggende moeras te behouden.
Op luchtbeelden is te zien dat een deel van de stranden rondom de aangelegde eilanden in het Markermeer al is verdwenen. Zo werd tijdens storm Henk op 2 januari het water massaal vanuit de richting van Amsterdam tegen de Marker Wadden opgestuwd.
De stroming en de golfslag die hierbij ontstaat is zo sterk dat de begroeiing het zand niet vasthoudt en het strand verdwijnt. Daarom is er volgens Posthoorn een continue aanvoer van zand nodig om het strand in stand te houden.
Beschermen tegen golfslag
Het strand heeft een belangrijke functie om het achterliggende moeras tegen golfslag te beschermen. Dat is onder water komen te staan, wat onder meer nadelig is voor de begroeiing.
Wanneer de begroeiing helemaal zou verdwijnen valt voor de vele kleine visjes in het gebied de bescherming weg. Dat is volgens Posthoorn niet het geval. Sterker nog: in het KIMA 2 onderzoek is ook dit jaar weer ongelofelijk veel vis gevonden.
Leerzaam proces
Posthoorn zegt in een reportage van Omroep Flevoland dat de initiatiefnemers in vervolgonderzoek een antwoord willen vinden op de vraag hoe ze het strand én het moeras kunnen behouden. Dat onderzoek vindt plaats door EcoShape en Deltares in het Kennis- en Innovatieprogramma Markerwadden 2.0.
Interactie
Het onderzoek richt zicht op de interactie tussen de ecologische processen op de eilandenen het onderwaterlandschap tussen de eilanden en het meer rond Marker Wadden.
De onderzoekers willen meer inzicht krijgen in de voedsel- en slibstromen tussen Marker Wadden en de omgeving. Ook willen ze een handelingsperspectief bieden voor het onderhoud van de eilanden en peilregimes voor een robuust en klimaatadaptief rietmoeras.