![Foto: de circulaire zinkstukken met jute doeken, materiaal dat net zo sterk is als het veelgebruikte en milieu-onvriendelijke geotextiel (website Van Oord). waspik](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/09/D0048999L0018830P001_Fotonieuwsbericht1-696x348.jpg)
Waterschap Brabantse Delta heeft een dochteronderneming van Van Oord de opdracht gegeven om de oever van de Kerkvaart in Waspik te herstellen. Door gebruik te maken van zinkstukken die volledig bestaan uit natuurlijke materialen, wordt de oever op een duurzame manier versterkt.
In het kader van ‘Building with Nature’ zijn er duurzame oplossingen mogelijk voor oeverbescherming met gebruik van natuurlijke materialen. Circulaire zinkstukken zijn hier een voorbeeld van en kunnen worden ingezet in bodem- en oeververdedigingswerken. Zoals nu in Waspik bij de oevers van de Kerkvaart, waar het achterland beschermd moet worden tegen overstroming en de oevers versterkt en gestabiliseerd moeten worden. Paans Van Oord gebruikt hiervoor volledig biobased zinkstukken, die worden verzwaard met breuksteen. Voor dit project gebruikt de dochteronderneming van aannemer Van Oord een jute filterdoek, een natuurlijk en duurzaam alternatief voor het gebruikelijke geotextiel doek.
Nieuwe samenwerking
Op 11 maart 2024 tekende aannemer Van Oord een samenwerkingsovereenkomst met Van Aalsburg, specialist in wilgenhout. Het doel van de samenwerking is het verder ontwikkelen, realiseren en toepassen van zinkstukken die volledig zijn vervaardigd uit circulair materiaal. Van Aalsburg ontwikkelde daarom een natuurlijk alternatief op geotextiel: zinkstukken met jute doek.
Zinkstukken
Zinkstukken zijn matten van gevlochten wilgenhout, die een belangrijke rol spelen bij het behoud van de stabiliteit van oevers, het voorkomen van landafbraak en het beschermen van waterwegen tegen erosie. Carlos Mollet, Commercieel Directeur Dredging & Infra bij Van Oord: ‘In veel van onze werkzaamheden bij Van Oord wordt er gewerkt met zinkstukken. Denk aan dijkversterkingen en haven- en vaarwegontwikkeling. De zinkstukken voorkomen de erosie van de bodem en oevers. Het is van belang onderzoek te doen en te investeren in circulaire materialen. Met de samenwerking willen wij een stap zetten naar een duurzamere toekomst voor toekomstige generaties en het op grotere schaal toepassen.’
Circulair materiaal
Op dit moment bestaan zinkstukken vaak uit geotextiel doeken die microplastics bevatten. Bij zinkstukken met jute doek gaat het om een constructie met bundels in elkaar gevlochten wilgenhout, wiepen genoemd, op jute doek geknoopt. Dit doek is net zo sterk als geotextiel, en door het gebruik ervan zijn de zinkstukken volledig gemaakt van circulair materiaal. De werkzaamheden aan de oevers van de Kerkvaart in Waspik starten eind augustus en zullen eind september klaar zijn.
Verder onderzoek
Van Oord en Van Aalsburg werken al jarenlang samen aan projecten waarin zinkstukken worden gebruikt, zoals op de Afsluitdijk. Vanuit een gedeelde duurzaamheidsambitie hebben de twee bedrijven nu de handen ineengeslagen om circulaire zinkstukken verder door te ontwikkelen. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de benodigde sterkte van de circulaire zinkstukken en de non-woven toepassingen