![Foto: In aanwezigheid van de betrokken partijen is op woensdag 5 juni 2024 het eerste glaasje water getapt. Van li naar re: Gerrolt Ooijman (Wonion), Ria Ankersmit (gemeente oude IJsselstreek), Antionet Looman (waterschap Rijn en IJssel) , Micha van Aken (Vitens) , Peter Scheer (Nijhuis) en Dennis Roes (waterschap Rijn en IJssel). silvolde](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/09/D0049171L0018830P001_Silvolderegenwaterproject3-696x465.jpeg)
Lokaal opgevangen regenwater direct verwerken tot drinkwater: droom of werkelijkheid? Als het aan Peter Scheer ligt, blijft het zeker niet bij een droom. Scheer werkt voor Nijhuis Saur Industries in Silvolde aan regenwaterhergebruik en ook aan grijswater- en zwartwaterrecycling.
In het Achterhoekse dorp Silvolde besloten woningcorporatie Wonion en Nijhuis Saur Industries, samen met waterschap Rijn & IJssel en andere partners, om de Heuvelstraat volledig rioleringsloos en waterneutraal in te richten. Het regenwater wordt opgevangen vanaf de daken en hergebruikt in de woningen. Ook grijs water wordt ter plekke gerecycled. Financieel en op het gebied van de vergunningen is nog niet alles rond, maar Scheer heeft goede hoop dat dit goed komt en is overtuigd van het belang van dit project. “De pilot is nog niet kostenneutraal, maar we moeten kosten maken om de Achterhoek leefbaar te houden. Bovendien is de toenemende droogteschade in de regio een reden voor veel partijen om aan te haken bij het project.”
Regenwaterhergebruik
Uit het regenwater dat het hele jaar op de daken valt, moet straks drinkwater worden gemaakt. Het drinkwater wordt onder andere gebruikt voor de vaatwasser, wasmachine en de douche. Grijswater uit de douche en de wasmachine wordt, na een oppoetsbeurt, hergebruikt als spoelwater voor het toilet. Het water uit het toilet wordt decentraal gezuiverd, in een zogenoemd ´waterhuis´, en ter plekke in de bodem geïnfiltreerd. Er is dus geen afvalwater dat naar het riool gaat, de wijk is volledig rioleringsloos. “Rioolwater maken we ter plekke schoon om op te werken tot compost. Wat dan nog overblijft, wordt in de grond geïnfiltreerd. Dus het water wordt lokaal gezuiverd en in de grond gebracht”, legt Peter Scheer van Nijhuis Saur Industries uit.
Drinkwaterproductie
Regenwater wordt opgevangen vanaf de daken in een tank van 18.000 liter. Vervolgens worden eerst de grovere delen uit het water gezuiverd met een zandfilter. Daarna worden organische onopgeloste stoffen, bacteriën en virussen door nano filtratie eruit gefilterd, gevolgd door desinfectie met UV-straling. Het eindproduct is drinkwater dat, zodra het voldoet aan de vereiste drinkwaterkwaliteit, kan worden geleverd aan de huizen in de Heuvelstraat. Om dit water naar de huizen te kunnen transporteren, is een drukvat nodig. Dit vat houdt de waterleiding op druk en dient daarnaast als buffer van ongeveer 180 liter. Het is uiteindelijk de bedoeling dat 28 huurwoningen worden voorzien van drinkwater vanuit regenwater.
Grijswaterrecycling
Nadat het drinkwater in de woningen wordt gebruikt, ontstaat er een afvalwaterstroom. Deze waterstroom gaat normaal naar het riool, maar wordt dus in de Heuvelstraat lokaal gezuiverd. “Omdat de huizen daar ver van elkaar af staan, heeft elk huis een eigen hydraloop voor grijswaterrecycling. De Hydraloop van het gelijknamige bedrijf verzamelt, behandelt en hergebruikt het water uit douches, baden en wasmachines tot wc- spoelwater. Het vervuilde wc-water gaat vervolgens naar een centraal Waterhuis, waar het verder wordt gezuiverd en slibbehandeling ondergaat.”
Compost vanuit slib
Voor de slibbehandeling wordt de BluElephant van Jotem ingezet in het Waterhuis. De BluElephant bevat actief slib, miljoenen bacteriën die het afvalwater biologisch zuiveren. Daarna wordt ultrafiltratie gebruikt om het behandelde water te scheiden van dit slib. Vervolgens wordt UV-desinfectie toegepast als een dubbele barrière tegen pathogene verontreinigingen. Het resterende schone water kan worden toegepast als irrigatiewater of op het oppervlaktewater worden geloosd.
Het slib wordt opgevangen in de slibopvang tank en uiteindelijk wordt het slib gedroogd tot compost. De compost kan worden gebruikt om bomen en planten mee te laten groeien in de wijk.
Goedkeuring meetprogramma
Scheer gaat in eerste instantie bij twee woningen jaarrond het drinkwater monitoren op de drinkwaternormen, in samenwerking met Vitens. Als het meetprogramma voldoet aan de wettelijke eisen, dan wordt het goedgekeurd en kan de installatie in gebruik worden genomen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geeft deze goedkeuring uiteindelijk af. Voor het project in Silvolde is nog geen aanvraag voor een goedkeuring van een meetprogramma ontvangen, aldus ILT.