methaangas

Werkzaamheden aan een nieuwe riolering hebben twee maanden stilgelegen in de Vogelbuurt in Sliedrecht vanwege hoofdpijnklachten van medewerkers. Uit onderzoek is gebleken dat vrijgekomen methaangas uit veengrond heeft bijgedragen aan het ontstaan van deze hoofdpijn. Door het werken in de sleuven en het breken van de harde laag kwam het methaangas uit de onderliggende veengrond vrij.

In april van dit jaar werden in de Fuutstraat in Sliedrecht rioleringswerkzaamheden plots stilgelegd vanwege hoofdpijnklachten van medewerkers van De Kuiper Infrabouw. In eerste instantie werd gedacht dat barium mogelijk de oorzaak was, maar dat bleek onjuist. Onder de verhardingslaag, die volgens de aannemer uit vormzand bestaat, zit methaangas. Op de ene plek zit veel meer dan de andere. Door een dichte harde (funderings)laag kon het veen het methaangas ter plekke niet kwijt en ontstond ophoping van dit gas, dat voor de hoofdpijn bleek te zorgen onder medewerkers.

Onderzoeken

Projectleider Louis Vooges van gemeente Sliedrecht gaf op een bewonersbijeenkomst begin september een toelichting over de bodemonderzoeken van de laatste twee maanden. Er zijn boringen verricht en monsters genomen. In eerste instantie werd gedacht dat barium de veroorzaker was van de hoofdpijn. Barium kan in hoge concentraties dodelijk zijn, maar het bleek om hele lage hoeveelheden te gaan. Uit onderzoek en boringen is volgens Vooges gebleken dat in brandgangen en tuinen van dichtbij gelegen woningen geen gevaarlijk hoge concentraties barium zijn aangetroffen. Barium is dus niet in grote concentraties aanwezig en mag weer teruggebracht worden ‘in het werk’. De huidige fundatielaag wordt ‘gebroken’ en ook weer hergebruikt.

Veengas

Vooges concludeerde als volgt: “Barium is van nature aanwezig in de grond, maar dat is niet de reden van de hoofdpijn. We wonen in Sliedrecht op veengrond en daarin ontstaat altijd gasvorming in de vorm van methaangas. Door een dichte harde (funderings)laag kon het veen het gas ter plekke niet kwijt en ontstond ophoping van dit gas. Methaan is een zuurstofverdringend gas en als gevolg hiervan ontstond de hoofdpijn.” De aannemer gaat de oude funderingslaag verwijderen en vervangen met een poreuzere laag, waardoor de gassen makkelijker en in kleinere hoeveelheden ontsnappen.

Nieuwe werkwijze

De Arbotechnische Veiligheid voor de medewerkers krijgt nu voorrang. GertJan Schumacher, Omgevingsmanager van De Kuiper Infrabouw: “Als we het werk hervatten, is er continu iemand met gasdetectie- en meetapparatuur aanwezig. Er is doorlopend een DLP (Deskundig Leidinggevende Projecten)´er aanwezig die erop toeziet dat de veiligheid en gezondheid van de medewerkers wordt gewaarborgd. Er wordt een grote ventilator geplaatst om het vrijkomende gas af te voeren. Alléén als de apparatuur aangeeft dat het veilig is, kan er worden gewerkt.” 

Herstart werkzaamheden riolering

De rioleringswerkzaamheden in Vogelbuurt-Zuid worden vanaf 23 september 2024 hervat op de plaats waar eerder dit jaar in april in de Fuutstraat is gestopt. Als gevolg van de aangepaste werkwijze gaat het werk langzamer dan gebruikelijk. Als inschatting wordt tien meter per dag aangehouden, terwijl zo’n twintig meter per dag, zonder het bijkomende probleem van methaan, gebruikelijk is. In andere straten van Vogelbuurt-Zuid wordt ook nog aan de riolering gewerkt. Verder is het plan om een warmtenet aan te leggen voor een duurzame energievoorziening. De prognose gaat er voorlopig vanuit dat het project eind mei 2025 kan worden afgerond.