meest innovatieve mkb-bedrijf 2024
Foto: de mobiele waterkering van Burgdam voor particulieren. Tussen de aluminium onderdelen zit speciale waterdichte celrubber.

In de categorie Voeding, Water en Infrastructuur dingen zes water gerelateerde bedrijven mee voor het meest innovatieve mkb-bedrijf van 2024. Het gaat om Burgdam Waterkeringen, dat tijdelijke waterkeringen aan huis ontwikkelt, Colsen dat stikstof uit mest of rioolwater wint voor hoogwaardig kunstmest, de Urban Reef 3D print met natuurlijke elementen voor klimaatadaptatie in de stad, speciale filteroplossingen voor medische micro-verontreinigingen van Zereau, Flexyz met SmartCity-IoT voor het bepalen van de vochtbehoefte van jonge planten en de voor PVC en PE buizen geschikte klemring van Prince Kunststof Infra. Tot 15 oktober kan er nog gestemd worden.

Het is de 19e uitgave van de Kamer van Koophandel (KvK) Innovatie Top 100, een overzicht van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De Kamer van Koophandel stelt het overzicht jaarlijks samen. Nieuw in deze editie is dat ondernemers zich konden inschrijven voor één van vijf categorieën: Circulaire Economie, Energietransitie, Arbeidsmarkt en Samenleving, Gezondheid en Zorg of Voeding, Water en Infrastructuur.

Vorig jaar werd Ferr-Tech, producent van zuiveringstoepassing Ferraat (VI), uitgeroepen tot het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland.

Dit jaar zijn er zes bedrijven genomineerd die een water gerelateerde innovatie hebben ontwikkeld.

Burgdam Waterkeringen

De tijdelijke watering aan huis van Burgdam is ontworpen tegen wateroverlast voor de particulier. Het is een eenvoudige toch effectief systeem dat met al bestaande materialen kan worden gemaakt met materialen die duurzaam zijn en het dit in zijn geheel betaalbaar maakt. Bij installatie ter plaatse hoeven geen extra aanpassingen aangebracht te worden. Dit ten opzichte van andere systemen.

Colsen

AMFER van Colsen, adviesbureau voor milieutechniek, is een innovatieve technologie om stikstof uit onder andere mest of rioolwater te winnen en om te zetten in hoogwaardige kunstmest. Het gebruik van de AMFER technologie zorgt ervoor dat minder emissies in het milieu terecht komen én dat er minder kunstmest hoeft te worden gemaakt.

Urban Reef 3D

Urban Reef 3D print natuurinclusieve elementen voor biodiversiteit en klimaatadaptatie in de stad. Ze printen met circulaire materialen zoals klei uit bagger. Het bedrijf maakt de ontwerpen met zelf ontwikkelde algoritmes, die diverse leefomgevingen creëren en goed zijn voor de biodiversiteit. De elementen zorgen ook voor verkoeling bij hitte en opslag van regenwater in de stad.

Zereau

Zereau is een bedrijf dat zich specialiseert in water oplossingen dicht bij de bron, voornamelijk ziekenhuizen, om daar waar de concentratie aan medicatie het hoogst is deze af te vangen middels speciaal ontworpen (toilet)systemen. Afvang gebeurt op basis van adsorptietechnologie waar vervolgens waardevolle grondstoffen uit kunnen worden teruggewonnen.

SmartCity-IoT

SmartCity-IoT is van Flexyz uit Harderwijk en bestaat uit maatwerkoplossingen voor gemeenten, provinciën, waterschappen en aannemers. Deze innovatie verzamelt bodemvochtdata (uit bodemvochtsensoren) van jong aangeplante bomen in een centrale IoT-omgeving.  Het systeem vermindert waterverbruik en CO2-uitstoot door alleen die bomen te bewateren die het echt nodig hebben.

Prince kunststof infra

Prince kunststof infra produceert en levert hoogwaardige, innovatieve en gecertificeerde kunststof verbindingsstukken voor gas-, water- en rioolpersleidingen en biogasinstallaties. De Prince klemring is een gepatenteerde en door Kiwa, Gastec en ACS (Frans certificeringsinstituut) gecertificeerde klemring voor Trekvaste koppelingen voor PVC en PE-leidingen. Bovendien zijn deze koppelingen geschikt voor waterstof. Door minder transportbewegingen, ontstaat er minder CO₂ uitstoot.

Stemmen tot 15 oktober

Op 16 november maakt KVK in Rotterdam bekend welke ondernemer zich het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen. Er kan tot 15 oktober worden gestemd op één van de 100 finalisten via kvkinnovatietop100.nl.