afsluitdijk
Foto: plaatsing van de eerste twee spuisluizen door RWS (foto website RWS)

Rijkswaterstaat heeft de eerste twee spuischuiven in de Afsluitdijk geplaatst bij Den Oever op 17 september. Er volgen er nog 14. Elke spuischuif is zo’n 9 meter hoog, 12 meter breed en weegt 45 ton. Deze schuiven hebben twee belangrijke functies: opgehaald helpen ze een teveel aan water af te voeren. Gesloten scheiden ze het water van het IJsselmeer en de Waddenzee en beschermen ze tegen hoogwater.

De nieuwe spuischuiven zijn vanuit Sumar via Friese binnenwateren en de Waddenzee naar Den Oever vervoerd. Ze worden geplaatst met een drijvende bok. Deze zware schuiven scheiden straks het water in het IJsselmeer en de Waddenzee. De nieuwe spuisluizen hebben twee spuigroepen met elk vier spuikokers. Elke koker krijgt twee schuiven, die bij gemiddelde weersomstandigheden dicht zijn. Het inhangen van de kolossale schuiven is alleen mogelijk als het niet te hard waait. De nieuwe spuisluizen zorgen voor 45% extra spuicapaciteit.

Vergroten waterafvoer IJsselmeer

De enorme grote stalen platen gaan straks het water van het IJsselmeer en de Waddenzee scheiden. Ze hebben twee belangrijke functies. De schuiven kunnen opgehaald worden, als het water uit het IJsselmeer hoger staat dan het water van de Waddenzee. Hierdoor kan het teveel aan water vanuit het IJsselmeer afgevoerd worden, het zogenaamde spuien. Als spuien niet mogelijk is, dan voert het gemaal met zes enorme pompen het overtollige water van het IJsselmeer af naar de Waddenzee. Deze zware schuiven zijn bestand tegen een superstorm die eens in de 10.000 jaar kan voorkomen.

Eind 2026 gereed

Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) bouwt de nieuwe spuisluizen in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze zorgen, samen met het nieuwe gemaal met de 6 pompen, vanaf 2026 voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee.

Naar verwachting zijn de nieuwe spuisluizen en het gemaal bij Den Oever eind 2026 gereed.