BubbleFlush
Dennis Luiten (rechts) ontvangt de WIS Award 2024 uit handen van Wetsus-directeur Cees Buisman (midden) en Water Alliance-directeur Hein Molenkamp (foto: Lucas Kemper/Water Alliance).

De startup TranZero heeft met het handapparaat BubbleFlush de WIS Award 2024 gewonnen. Het apparaat doodt in een toilet met ultrasone geluidgolven alle bacteriën. Zo kunnen schoonmaakbedrijven besparen op hun chemicaliëngebruik. De WIS Award van de Water Alliance is een jaarlijkse prijs voor startende ondernemers die een opmerkelijk innovatieve watertechnologie op de markt hebben gebracht.

Tijdens een feestelijke sessie op de European Water Technology Week in Leeuwarden is op 25 september de WIS Award 2024 uitgereikt aan ondernemers Dennis Luiten en Hidde Reitsma van het bedrijf TransZero. Hun BubbleFlush toiletreiniger werd als eerste gekozen door zowel de aanwezige EWTW-bezoekers als de vakjury. In totaal waren negen bedrijven met een innovatieve watertechniek genomineerd. Zij mochten allemaal op de EWTW een pitch houden. Aan de prijs is een marketingondersteuning verbonden ter waarde van 10.000 euro. Water Alliance wil daarmee de winnaars van de WIS Award een belangrijke steun in de rug geven bij hun internationale expansie.

Ultrasone reiniging

Dennis Luiten toonde tijdens de finale hoe hun BubbleFlush, een apparaat in de vorm van een speelgoedgeweer, eenvoudig in een vol gelopen toilet kan worden gehouden en door een druk op de knop alle bacteriën kan doden. Het apparaat produceert ultrasone geluidgolven. “De BubbleFlush maakt gebruik van een eeuwenoud krachtig natuurverschijnsel: cavitatie. Imploderende bubbels die alle vuil- en kalkaanslag effectief verwijderen”, zo pitchte de ondernemer.

Minder chemicaliën

“Heel belangrijk daarbij is dat het veel gezonder is voor milieu en de mens”, benadrukte hij. “Iedere dag werken met chemische middelen is net zo slecht als het roken van een pakje sigaretten per dag. Daarom richtten we ons eerst op de schoonmaakbranche en aanverwante bedrijven, in Nederland, maar ook al in tal van andere landen.” De vakjury vroeg naar de prijs van het apparaat. Die bleek 355 euro te zijn, waarop de suggestie volgde om ook snel de consumentenmarkt aan te boren.

Overige genomineerden

De acht andere genomineerde ondernemers die hun noviteit aan het internationale EWTW-publiek pitchten, waren:
● Ignaz Worms van Spatial Insight met een softwaretoepassing om drinkwaternetwerken door te lichten om bijvoorbeeld te kijken of buizen met een kleinere diameter volstaan.
● Ewout Riteco van Solisenz presenteerde een apparaat dat, met meerdere sensoren, de ontwatering van zuiveringsslib in centrifuges optimaliseert en het gebruik van chemicaliën minimaliseert.
● Wirijn Tholen van Sensiblue toonde een mobiele filter waarmee overal op kleine schaal water kan worden gedesinfecteerd. Het apparaat maakt met elektrolyse zelf actief chloor aan uit van een handvol zout.
● Hendrik Swart van RedStack claimde de enorme besparing op industrieel watergebruik door het zuiveren van proceswater met elektromembranen. En dit met de helft van het energiegebruik van concurrerende technieken.
● Levien de Lege van Torwash prees hun alternatief aan voor het verbranden van zuiveringsslib dat nog voor 80 procent uit water bestaat. Met hun Torwash-proces kunnen ze van het slib droge pellets maken, die als brandstof in de energiesector kunnen worden gebruikt, voor elektriciteitsproductie.
● Leo de Zeeuw van Holland Sensors pitchte de Mizu sensor voor het online en nauwkeurig meten van zwaremetaalconcentraties in water. Zo kan indien nodig snel worden ingegrepen als de concentraties te hoog zijn.