keersluizen
Op deze luchtfoto van de sluis bij Kornwerderzand is de nieuwe stormvloeddeur duidelijk te zien (midden onder). Deze deur kan bij storm en hoogwater worden uitgeschoven naar de overkant van de sluis (foto: Rijkswaterstaat).

De twee nieuwe keersluizen bij Den Oever en Kornwerderzand op de Afsluitdijk zijn nu volledig in gebruik, meldt Rijkswaterstaat. Deze sluiscomplexen bieden extra bescherming tegen hoogwater vanaf de Noordzee en Waddenzee.

De twee sluizen hebben aan kant van de Waddenzee een grote sluisdeur gekregen, die bij storm kan worden dichtgeschoven. Het sluiten van deze stormvloeddeuren zal mogelijk vanaf volgend jaar deel uitmaken van de jaarlijkse stormvloedkeringtesten die Rijkswaterstaat uitvoert bij de start van het stormseizoen op 1 oktober. In het voorbije jaar zijn de roldeuren van de twee keersluizen al uitgebreid getest. Inmiddels is het IJsselmeer bovendien op winterpeil gezet, geheel volgens de afspraak uit het peilbesluit.

Functioneringssluiting

Op 21 september waren de Maeslantkering en de Hartelkering als eerste aan de beurt om getest te worden. Deze zogeheten ‘functioneringssluiting’ verliep zonder problemen en trok zo’n duizend toeschouwers. Op 1 oktober volgde de test van de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. Dat is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Dit zorgt voor een korte onderbreking in de doorstroming en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland. Tijdens de jaarlijkse functioneringssluiting voerden specialisten van Rijkswaterstaat een inspectie uit van het balgdoek. Ook maten zij de rek van het doek van de drie balgen. Binnenkort volgen nog testen van de Oosterscheldekering, de Hollandsche IJsselkering en de Haringvlietsluizen.

Vlieland

Ook op Vlieland zijn extra maatregelen getroffen. De Omringdijk aan de zuidkant van het eiland is versterkt om het eiland beter te beschermen tegen overstromingen vanuit zowel de Noordzee als de Waddenzee. Deze versterking maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Watermanagementcentrum

Tijdens het stormseizoen, dat loopt tot 15 april, worden vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) de waterstanden nauwlettend in de gaten gehouden en wordt er op tijd gewaarschuwd bij dreiging van hoogwater. Dit stelt waterbeheerders in staat om snel actie te ondernemen, bijvoorbeeld door coupures te sluiten of dijkbewaking in te stellen. En als het nodig is, sluit Rijkswaterstaat de stormvloedkeringen om overstromingen te voorkomen.