Het huis van een bewoonster in de Meerstraat in Bunde kreeg 4 oktober de eerste woningscan in Limburg. De straat werd tijdens het hoogwater in 2021 zwaar getroffen en het huis liep vol water. De scan is onderdeel van een pilot binnen het Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Bewoners krijgen tips wat ze zelf kunnen doen om hun huis te beschermen tegen wateroverlast, zoals het plaatsen van waterschotten.
Begin dit jaar zijn in negen Limburgse gemeentes adviesteams opgericht als onderdeel van de pilot. Duizend woningen zijn geselecteerd voor een gratis woningscan. De teams, met deskundigen van de gemeente, Programma WRL, Waterschap Limburg, buurtbewoners en veiligheidsspecialisten, brachten onder meer de risicogebieden in kaart.
Gratis woningscan
Bewoners van de geselecteerde gebieden kregen een uitnodiging voor een gratis woningscan. Zo krijgen ze inzicht in maatregelen die ze zelf kunnen nemen tegen wateroverlast. Denk aan het plaatsen van waterschotten. De mobiele, zelfverankerende waterkeringen, variëren in hoogte van 50 centimeter tot 1 meter.
Eigendommen beschermen
Ze zijn licht, snel en makkelijk op te zetten en aan elkaar te bevestigen, om gebouwen en andere eigendommen te beschermen tegen waterschade. Vooral in stedelijk gebied -op harde vlakke ondergronden, zoals straat of betonnen vloer- worden ze ingezet, stelt het bedrijf Waterschot.
Maatregelen voor eigen rekening
De gratis woningscan is voorlopig alleen beschikbaar voor bewoners van de pilotgebieden. Bij Silvia Frins, waar de eerste woningscan plaatsvond, stond het water in de woonkamer drie jaar geleden een meter hoog, schrijft De Limburger.
De kosten van het daadwerkelijk treffen van de geadviseerde maatregelen zijn wel voor eigen rekening. “Maar in veel gevallen zijn die kosten niet zo hoog als het herstel van de schade na een overstroming”, verzekert Bram Calle van Hydroscan, dat in Vlaanderen al vele honderden soortgelijke scans uitvoerde.
Tienduizenden euro’s
Bij sommige woningen kun je volgens hem voor duizend euro klaar zijn. Bij andere woningen loopt het op tot tienduizenden euro’s. Mensen die meer dan eens getroffen zijn door hoog water eerder genegen om te investeren, stelt Calle. In 2025 moet duidelijk zijn of er meer woningscans komen voor risicolocaties voor hoogwater in Limburg.