Nutreac technologie
Wethouder Hans Peter Verroen (gemeente Bergen op Zoom, gedeputeerde Saskia Boelema (provincie Noord-Brabant) en dagelijks bestuur Angelien Hagenaars (waterschap Brabantse Delta) krijgen bij de Binnenschelde uitleg over de proef van Stijn Boeren (Avecom).

De Nutreact-technologie biedt mogelijk een oplossing om de Binnenschelde blauwalg vrij te krijgen. Een gezamenlijke proef van de gemeente Bergen op Zoom, provincie Noord-Brabant en waterschap Brabantse Delta moet dat uitwijzen. De eerste resultaten zijn over een jaar bekend.

De zorgwekkende waterkwaliteit van de Binnenschelde in Bergen op Zoom is al jarenlang een hoofdpijndossier voor waterschap Brabantse Delta. Het is een Kaderrichtlijn Water- locatie die niet aan de eisen voldoet. De blauwalg komt in de Binnenschelde terecht via water uit het Volkerak-Zoommeer dat nodig is om de waterstand op peil te houden.

Alle ruimte

Het water uit het Volkerak-Zoommeer bevat grote hoeveelheden stikstof en fosfaat. Hierdoor krijgt de blauwalg alle ruimte om te groeien. Bovendien is er geen stroming in het afgesloten binnenmeer. Verder zorgt de combinatie zoetwater op een zoute zeebodem ervoor dat voedingsstoffen altijd snel beschikbaar zijn voor de blauwalg.

Niet structureel bestreden

De blauwalg werd in het verleden mede door gebrek aan draagvlak bij gemeenten niet structureel bestreden, blijkt uit stukken op de site van het waterschap. Ook komen er grote hoeveelheden e-coli (poepbacterie) in de Binnenschelde voor.

Omgevingsdienst

Dat leidde onder meer tot brieven van de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant met de oproep om de waterkwaliteit te verbeteren. Verschillende proeven, zoals experimenten om fosfaat te binden in de bodem, hadden de afgelopen jaren geen effect.

Nutreac-technologie

Daarom startte 7 oktober een proef met de Nutreact-technologie.Een idee uit 2021 van Chiel van de Voorde, destijds stagiair bij Brabantse Delta. Samen met Mark den Dubbelden van Dutch Water Tech en ondersteund door het waterschap werd de technologie verder ontwikkeld. Die verlaagt de fosfaat- en stikstofconcentraties zonder het toevoegen van schadelijke stoffen aan het water.

Biologisch afbreekbare cartridge

De bioractor is voorzien van een vervangbare biologisch afbreekbare ‘cartridge’. Die bevat micro-organismen die de voedingsstoffen verwijderen tot zeer lage restconcentraties. Dit resulteert in een slijmachtige substantie, bruikbaar als biomassa.

Door chemische scheiding is het mogelijk om fosfaat terug te winnen om kunstmest mee te maken, schrijft STOWA in een rapport uit 2019.

De techniek kwam eerder als één van de winnaars uit de bus bij de winnovatiechallenge, een initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen.

Techniek testen

Het doel van de proef is om de techniek te testen. Die is volgens Nutreact Biosolutions op labschaal en bij kleinere waterpartijen succesvol gebleken.

De proef bestaat uit twee periodes van 4,5 maand. Eerst wordt het water uit de Binnenschelde gezuiverd en vervolgens het inlaatwater uit het Volkerak-Zoommeer.

Vol verwachting

Gemeente, provincie en waterschap kijken vol verwachting uit naar de resultaten: “Mooi dat deze techniek nu buiten een laboratorium wordt getest. Als blijkt dat de proef succesvol is, dan hebben we er een methode bij die kan bijdragen aan de bestrijding van blauwalgen en het verbeteren van waterkwaliteit. Dat stemt positief en biedt kansen voor de toekomst van de Binnenschelde en meer plassen in Brabant.”