natte teelten
De aanplant van lisdodde (foto: VIPNL).

Het nationale Veenweide Innovatie Programma (VIPNL) heeft een rekentool ontwikkeld die inzicht geeft in de kosten en baten van natte teelten: gewassen die kunnen groeien bij hoge grondwaterstanden. Deze natte teelten, zoals lisdodde, kunnen volgens VIPNL mogelijk een economische drager vormen in veenweidegebieden.

Om bodemdaling en de uitstoot van broeikasgassen in veenweidegebieden te beperken, wordt binnen VIPNL gewerkt aan diverse mogelijke oplossingen. Een van die mogelijke oplossingen zijn de natte teelten, waarbij gewassen worden geteeld die groeien bij hoge waterpeilen. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk om de financiële perspectieven te kennen.

Lisdodde

De VIPNL-rekentool maakt inzichtelijk onder welke omstandigheden en voorwaarden natte gewassen rendabel zijn. Deze doorrekening is vooralsnog alleen voor lisdodde gedaan, maar in de toekomst is het de bedoeling ook voor andere natte teelten, zoals wilg en riet, een doorrekening uit te voeren. De gebruiker van de tool kan diverse variabelen aanpassen, waarmee hij of zij rekening kan houden met de specifieke omstandigheden. Bovendien wordt op basis van deze tool bekeken wat er nog aan onderzoek en innovatie nodig is om het saldo van deze teelten te verbeteren.

Saldoberekeningen

Om inzicht te krijgen in het perspectief van natte teelten is het goed om voor verschillende scenario’s saldoberekeningen uit te voeren. Uit de saldoberekening blijkt lisdoddeteelt bijvoorbeeld rendabel te zijn onder bepaalde voorwaarden: een relatief hoge gewasproductie, een hoogwaardige toepassing (bijvoorbeeld als bouw- of isolatiemateriaal), inkomsten uit carbon credits (zowel voor vermeden CO2-emissie als voor vastlegging in de planten) en geen inrichtingskosten. Als de teler hoge inrichtingskosten heeft, of geen carbon credits kan verkopen, dan kan het saldo negatief worden.
Tekst gaat verder onder de foto

natte teelten

Tien pilots

Natte teelten worden al op kleine schaal toegepast in tien pilots van maximaal 5-10 hectare in Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Friesland. Er wordt daar nog niet op grote schaal geteeld, want er zijn nog veel vragen over de teelt en de afzetmarkt, en dus de economische haalbaarheid. Op de lange termijn zet VIPNL in op innovaties in landgebruik, om daarmee de Regionale Veenweide Strategieën te realiseren.

natte teelten