Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat binnenkort testen hoe goed water weg kan lopen in de binnenstad van Amsterdam. De test moet naspelen wat er gebeurt als er veel regen valt, en of de grachten de peilfluctuatie aankunnen. Daarom verhoogt Rijkswaterstaat het waterpeil tijdelijk met 10 centimeter, tot aan 30 cm onder NAP. Na aanzetten van het gemaal, daalt het waterpeil daarna tot 10 cm onder het normale peil. Gemaal Zeeburg pompt het extra water weg naar het IJmeer en het Markermeer.
Bij grote regenval stroomt het water uit de omgeving van Amsterdam door de grachten, naar het IJ en via het Noordzeekanaal naar IJmuiden naar zee. Soms is dat niet genoeg en moet het waterschap Gemaal Zeeburg aanzetten om het extra water weg te pompen. In 2023 is het gemaal zeven keer aangezet en in 2024 tot nu toe een keer. Het water vanuit de Amstel kan dan gemakkelijk naar het gemaal stromen. Op 5 november gaat het waterschap de werking van gemaal Zeeburg testen bij een simulatie van hoogwater in een wijk in Amsterdam-Oost.
Hoogwater nabootsen
Op dinsdag 5 november 2024 test waterschap AGV gemaal Zeeburg en de doorstroming in het hoogwaterbemalingsgebied. Hiervoor wordt het waterpeil in de grachten eerst met 10 cm verhoogd. Daarna gaan de pompen van gemaal Zeeburg aan. Het water gaat dan sneller stromen en het waterpeil daalt gedurende de dag tot ongeveer 50 cm onder NAP, 10 cm onder het normale peil van -40 cm NAP. Gemaal Zeeburg pompt dan het water dat teveel is weg naar het IJmeer en Markermeer.
Doel onderzoek
Het waterschap wil met het onderzoek te weten komen hoe het water vanaf de Amstel door het hoogwaterbemalingsgebied naar gemaal Zeeburg stroomt. Gekeken wordt waar het water minder goed doorstroomt doordat het bijvoorbeeld te ondiep is, er een smalle brugdoorgang is of door sluizen en woonboten. Na het onderzoek is duidelijk hoe hard gemaal Zeeburg het water kan wegpompen en waar het waterschap maatregelen kan nemen, zodat het water sneller naar het gemaal stroomt. Met de resultaten van het onderzoek kunnen we ons beter voorbereiden op mogelijke wateroverlast in de toekomst.
Woonboten en vaarverkeer
De woonbootbewoners in het gebied zijn vooraf geïnformeerd over de proef. De eigenaar van een woonboot is er zelf verantwoordelijk voor dat de woonboot goed is afgemeerd en voldoende kielspeling heeft. Ook moeten touwen, trossen en de aansluitingen op het riool, drinkwaternet, gasleiding en elektra voor 5 november 2024 zijn gecontroleerd. Voor andere watergebruikers is het advies om niet het water op te gaan binnen het hoogwaterbemalingsgebied, als het niet nodig is. Door het pompen van gemaal Zeeburg is er meer stroming dan normaal. Op het water zijn ook stremmingen voor het vaarverkeer, die via de website van RWS vooraf bekend worden gemaakt.
Back-up dag
De test op 5 november duurt van 08.00 tot 18.00 uur. Wanneer het onderzoek door bijvoorbeeld veel regen niet door kan gaan, vindt de proef een week later plaats op 12 november 2024.