![Foto: Afgelopen voorjaar zijn diverse potproeven met en zonder Kaumera gedaan op kleine oppervlakten grond (Rijn en IJssel). kaumera](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/11/D0053114L0018830P001_Kaumera-696x522.jpg)
Waterschap Rijn en IJssel gaat onderzoeken of de uit restwater gewonnen Kaumera dijken kan versterken. Proeven op kleine schaal zijn succesvol gebleken: Kaumera is vochtvasthoudend en kan de bovenlaag van grasmatten stabiel houden. De dijkproef gaat begin 2025 van start op de Bevermeerdijk in Angerlo en duurt tot 2029.
Waterschap Rijn en IJssel maakt de biopolymeer Kaumera van het proceswater van zuivelfabriek Friesland Campina. Dit doet het waterschap in samenwerking met meerdere waterschappen en marktpartijen. Kaumera houdt vocht vast en helpt planten beter te groeien. Daarmee kan het helpen tegen droogteschade aan de grasmat op dijken. In verschillende proeven, zoals bij het planten van bomen, heeft Kaumera begin 2024 laten zien dat het helpt om de bodem vocht vast te laten houden. Daarom wordt deze proef op grote schaal vervolgt op de Bevermeerdijk in Angerlo in het voorjaar van 2025.
Potproeven
Afgelopen voorjaar zijn diverse potproeven met en zonder Kaumera gedaan op kleine oppervlakten grond. De resultaten hiervan geven voldoende vertrouwen om de proef nu ook op grotere schaal te houden. Begin volgend jaar wordt gestart met het aanleggen van proefvakken, het inspuiten van Kaumera en het aanbrengen van compost op de Bevermeerdijk in Angerlo.
Doel
Met de proef wil het waterschap onderzoeken of Kaumera helpt bij de worteldiepte, het vasthouden van water en het verschil in planten op de grasmat. Hierdoor blijft de dijk sterker en daardoor veiliger bij hoogwater. Dit is van groot belang in het kader van klimaatverandering.
Ontdekking Kaumera
De waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe stonden tien jaar geleden samen met de TU Delft en Royal HaskoningDHV aan de wieg van het biopolymeer Kaumera. Kaumera is een uniek product dat uit het afvalwater wordt gehaald uit Neredaslib. Waterschap Rijn en IJssel opende in 2019 de eerste Kaumera extractie-installatie op de rwzi in Zutphen. Daar wint het waterschap Kaumera uit het restwater van twee zuivelfabrieken van Friesland Campina. Waterschap Vallei en Veluwe opende een jaar later een demo-installatie op de rwzi in Epe om het biopolymeer uit huishoudelijk afvalwater te halen.
Nieuwe start-up voor marktlancering
Recent verscheen in het WaterForum magazine het nieuws dat vier Nederlandse waterschappen en Royal HaskoningDHV de productie en verkoop van de uit rioolwater gewonnen biogrondstof Kaumera een impuls willen geven. De waterschappen Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Limburg en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden werken sinds januari 2024 vanuit een coöperatie die de toekomstige productie van Kaumera gaat coördineren. Een nieuwe startup, ‘Kaumera Sales and Services BV’, gaat met monsters de markt op om potentiële afnemers te interesseren.