Oasen gaat met het nieuw geopende zuiveringsstation in Kamerik 2,5 miljard liter drinkwater leveren aan Nieuwkoop en het noordelijk deel van Bodegraven. Het nieuwe zuiveringsstation is gebaseerd op het door Oasen ontwikkelde Reverse Osmosis-concept, vergelijkbaar met het in 2023 geopende zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland.
Bij de nieuwe drinkwaterzuivering in Kamerik wordt de toegepaste zuiveringstechnologie van drinkwaterbedrijf Oasen opnieuw omgekeerde osmose. Daarmee hoopt Oasen voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen, zoals het zouter wordende grondwater. Het drinkwaterbedrijf tekende hiervoor in 2020 een contract met Logisticon Water Treatment, dat de membraaninstallaties heeft gebouwd en geleverd voor deze nieuwe zuivering en eerder in 2023 voor de vergelijkbare zuivering in Nieuw-Lekkerland.
Duurzaam gebouwd
Het nieuwe zuiveringsstation is gebouwd terwijl het naastgelegen station operationeel bleef. Om zo duurzaam mogelijk te bouwen, heeft Oasen gebruik gemaakt van mobiele zonnepanelen. Deze leverden de energie die nodig is voor de bouwwerkzaamheden. Nu het nieuwe station in gebruik is, gaat Oasen over tot sluiting en sloop van het voorgaande station. De verwachting is deze sloopwerkzaamheden medio 2025 starten.
One-Step Reverse Osmosis
In de omgekeerde osmose membraanfilters wordt het schone water (80%) doorgelaten en het concentraat met de verontreinigingen (20%) blijft achter. Dit One Step Reverse Osmosis (OSRO)-concept is in Nieuw-Lekkerland voor het eerst op de volledige waterstroom toegepast. Deze reststroom wordt via een aparte afvoerleiding naar de rwzi in Woerden getransporteerd. Daar wordt deze waterstroom vervolgens gezuiverd tot schoon oppervlaktewater. Eerder paste Oasen het al toe op de waterfabriek Schuwacht in Krimpen aan de Lek, maar daar wordt maar de helft van het opgepompte grondwater met OSRO behandeld.
Membraanfiltratie
Een membraan is te vergelijken met een hele fijne zeef. Het grondwater wordt onder hoge druk door de minuscule gaatjes van de zeef geperst. Alleen watermoleculen blijven over. Alle andere stoffen worden uit het grondwater gefilterd. Zout en stoffen als ijzer, medicijnresten en bacteriën zijn een stuk groter dan watermoleculen. De membranen houden deze stoffen tegen. Door aan dit zuivere water mineralen toe te voegen zoals calciumcarbonaat, bepaalt Oasen de gewenste hardheid. Te zacht water is namelijk niet wenselijk en wettelijk toegestaan. Anders dan bij de gangbare manier van zuiveren in Nederland, blijft er bij membraanfiltratie een reststroom over. Dit is ongeveer 20 procent van het opgepompte grondwater. Deze reststroom bevat de ongewenste stoffen. Deze reststroom gaat via het riool naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie.
Kwart met membranen
Nu beide projecten in Nieuw-Lekkerland en Kamerik zijn afgerond, wordt ongeveer een kwart van de in totaal 48 miljoen kuub drinkwater die Oasen produceert, gezuiverd met membranen. De doelstelling voor de lange termijn is om uiteindelijk al het drinkwater van Oasen met behulp van deze techniek te produceren.