randvoorwaarden
Foto: Stormvloedkering Hollandse IJssel (Mark Voorendt, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)

Er komt onderzoek naar hoe stormvloedkeringen Nederland veilig en leefbaar kunnen houden, laat NWO weten met een gehonoreerd project binnen het NWA-programma Stormvloedkeringen in een Leefbare Delta. Het vijfjarige project draait om instrumenten en methoden ontwikkelen om weloverwogen keuzes te kunnen maken, met betrekking tot renovatie, versterking en vervanging van stormvloedkeringen. Er is 3,3 miljoen euro beschikbaar gesteld aan het consortium van onderzoekers, RWS, bedrijven en waterschappen.

Stormvloedkeringen zijn essentieel voor de bescherming van Nederland tegen hoogwater vanaf zee. Door zeespiegelstijging, veroudering van deze imposante constructies en verandering van het omliggende gebied is het echter de vraag tot hoelang deze effectief en functioneel blijven. Op de korte termijn zullen besluiten genomen moeten worden over onderhoud, terwijl op lange termijn gedacht moet worden over aanpassing of vervanging. In het NWO project, onder regie van TU Delft, getiteld ‘Informed Decision-making for Storm Surge Barriers in a Liveable Delta’ gaan kennisinstellingen, Rijkswaterstaat, vier waterschappen en bedrijven samen uitzoeken onder welke condities de stormvloedkeringen Nederland nog veilig en leefbaar kunnen houden. De betrokken waterschappen zijn Scheldestromen, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogreemraadschap Schieland & Krimpenerwaard en Hollandse Delta. Het project heeft voor de komende vijf jaar NWO-financiering.

Korte en lange termijn

Het onderzoek richt zich niet alleen op de technische aspecten van stormvloedkeringen, maar ook op de bredere implicaties voor de lange-termijn duurzaamheid van de delta. Het consortium ontvangt 3,3 miljoen euro om kennis te ontwikkelen om de korte- en middellange-termijn-investeringsagenda van de stormvloedkeringen te verbinden met de lange-termijn en daarmee systeemgerichte oplossingsrichtingen. Het onderzoek zal meer duidelijkheid bieden over de paden naar een leefbare delta en hoe stormvloedkeringen hierin kunnen worden geïntegreerd. Door de beste opties te identificeren, kunnen sneller en beter geïnformeerde beslissingen worden genomen over de toekomst van deze vitale infrastructuursystemen.

Deltares

Ook Deltares is betrokken bij het project. `Met dit consortium kunnen we de volgende stap zetten in de kennisontwikkeling die nodig is om ons land zo veilig en leefbaar mogelijk te houden met de huidige stormvloedkeringen. Dit vereist veel technische kennis over de keringen zelf, een dieper inzicht in de interactie tussen de keringen en het systeem. Evenals methoden die lange-termijn ontwikkelingen en onzekerheden kunnen vertalen naar handelingsperspectieven voor de korte termijn´, aldus Esther van Baaren, expert stormvloedkeringen en leefbare delta’s Deltares.
Deltares zal binnen dit project het werkpakket "Co-creatie richting integratie en kennisbenutting" leiden. Dit houdt in dat Deltares verschillende disciplines met elkaar zal verbinden, de koppeling zal leggen met promotieonderzoeken en zich erop zal richten om de samenwerking en kennisuitwisseling tussen onderzoekers en stakeholders te bevorderen.

De NWO-call voor het project werd ontwikkeld in opdracht van het ministerie van IenW en Rijkswaterstaat. De call is opgezet om kennis uit verschillende vakgebieden en sectoren te bundelen en faciliteert samenwerking tussen fundamenteel, toegepast en praktijkgericht onderzoek.