De AWP-fractie van Waterschap Limburg maakt zich ernstige zorgen over de bodem- en grondwaterverontreiniging op het voormalig bedrijfsterrein Zevenellen, gelegen aan de Maas in Buggenum. De kans bestaat dat het vervuilde grondwater naar de Maas uitstroomt, waarschuwt de fractie in een brief aan de dijkgraaf en het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg.

Het terrein was vroeger in gebruik bij de Provinciale Maascentrale (PLEM). Tijdens diverse bodemonderzoeken tussen 1991 en 2022 is op het gehele terrein sprake gebleken van lichte tot ernstige bodemverontreiniging, aldus fractievoorzitter Marja Hilders van de AWP Limburg in de brief. Ook het grondwater en de waterbodem zijn op meerdere plaatsen ernstig vervuild.

Sommige bewoners van Buggenum pompten tot in de jaren ’90 grondwater op om te drinken, maar kregen van de huisarts het advies om het niet te consumeren gezien de hoge concentraties sulfaat en sulfiet.

Saneringsmaatregelen

Vanaf 2000 heeft de provincie Limburg verschillende saneringsmaatregelen uitgevoerd en een monitoringsplan opgesteld voor het grondwater. Toch is de uitvoering daarvan na 2018 geheel of gedeeltelijk stopgezet, schrijft de fractie. Zo zijn alle peilbuizen, op één na, verwijderd.

Nieuwe bedrijven

In de toekomst zullen op het terrein nieuwe bedrijven in de zwaarste milieucategorie worden gevestigd, zoals een fabriek voor waterstofproductie uit gemengde reststromen (het FUREC-project van RWE). De AWP-fractie dringt erop aan dat het terrein eerst grondig wordt gesaneerd om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Koelwaterbassin

De fractie wijst ook op ‘zeer ernstige problemen’ bij het koelwaterbassin van de voormalige kolenvergasser en bij grindgat Bouxweerd tussen Neer en Buggenum. Volgens de fractie is het bassin de afgelopen jaren gevuld met vervuilde grond, onder andere slib afkomstig uit de Beatrixhaven in Maastricht.  Een bedrijf pompt water op om vrachtwagens met verontreinigde grond schoon te spuiten. De AWP-fractie vreest dat dit vervuilde water naar de Maas doorsijpelt.

Vergunning verleend

Een lid van de Dorpsraad van Buggenum zag in maart 2022 dat er vanuit een schip zwarte smurrie werd gestort in het koelwaterbassin. “We hebben het nagevraagd bij de provincie Limburg, die aangaf aan dat het om vervuilde grond uit de Beatrixhaven in Maastricht ging en dat er een vergunning voor is verleend.”

Onrust over chemische stoffen

Volgens het lid heeft de provincie echter niet aangegeven welke stoffen precies in de zwarte smurrie zitten. De Dorpsraad blijft bezorgd, mede vanwege de chemische bedrijven die rond de Beatrixhaven waren gevestigd. “Je kunt zelf bedenken wat daar mogelijk in zit.”

Zwaar vervuild grindgat

Ook het grindgat is volgens de fractie een ernstig vervuilde locatie. In de jaren ’80 werd hier vliegas van de PLEM gestort, wat radioactieve straling bevat. Via kiezellagen stroomt verontreinigd water richting de Maas, stelt de fractie.

Rijkswaterstaat gaat in dit gebied een geul graven en een dijk aanleggen om de uitstroom naar de nieuwe geul – die een natuurfunctie moet krijgen – tegen te houden.

Geen fundamentele aanpak

Hoewel de overheid op de hoogte is van de zware verontreiniging, wordt het probleem volgens de fractie niet fundamenteel aangepakt. Monitoring en verdere sanering blijven tot op heden uit.

Waterschap Limburg verwacht binnen twee weken het algemeen bestuur in kennis te kunnen stellen van de antwoorden op de vragen, meldt de woordvoerder.