Motie Kostic om lozingen in Waddenzee te minimaliseren verworpen

Tijdens het Wetgevingsoverleg Water op 19 november heeft Kamerlid Kostic van de Partij voor de Dieren een motie ingediend om maatregelen te onderzoeken waarmee lozingen van gevaarlijke stoffen in de Waddenzee kunnen worden teruggedrongen. “Zolang er bedrijven zijn, zullen er wel afvalwaterstromen zijn. Als een bedrijf aan zeer strenge voorwaarden kan voldoen, heeft een bedrijf ook recht op een vergunning. Dit principe is overal hetzelfde, dus ook rond de Waddenzee”, reageerde minister Madlener van IenW. De motie is onder meer door de PVV, VVD, BBB en NSC verworpen. 

Hoewel het in principe verboden is om in de Waddenzee te lozen, beschikken 54 bedrijven nog steeds over lozingsvergunningen. Actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) stuurde eerder een brief aan drie waterschappen in Groningen en Noord-Holland en aan de noordelijke provincies. Hierin verzocht de actiegroep deze overheden om hun inspanningsverplichtingen onder de Kaderrichtlijn Water (KRW) na te komen en de waterkwaliteit van de Waddenzee te verbeteren.

Slechte staat

In de werkgebieden van de genoemde waterschappen is het oppervlaktewater vervuild met tal van schadelijke stoffen, stelt MOB. Hierdoor dragen de waterschappen bij aan de slechte waterkwaliteit en de achteruitgang van de natuur in de Waddenzee.
“In het Waddengebied voldoet het oppervlaktewater onder meer niet aan de normen vanwege de aanwezigheid van 31 verontreinigende stoffen, waaronder kwik”, staat in de door Johan Vollenbroek ondertekende MOB-brief. Volgens de KRW mag elke liter zeewater in de Waddenzee maximaal 0,7 nanogram kwik bevatten.

Alternatieve oplossingen

De motie van Kostic benadrukt dat er alternatieve oplossingen beschikbaar zijn en stelt voor om het aantal lozingen op termijn zoveel mogelijk naar nul te brengen. Kosti?Ó roept de regering ook op om eventuele uitzonderingen duidelijk te onderbouwen met een overzicht van de maatschappelijke kosten en baten. De regering wordt verzocht uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 te rapporteren over mogelijke maatregelen en de noodzaak van blijvende vergunningen voor bepaalde bedrijven.

Aangescherpt

MOB laat weten dat de provincie Groningen de lozingsnormen bij Nedmag en Friesland Campina beperkt heeft aangescherpt. Het betreft volgens de actiegroep vooral onderzoeksverplichtingen naar hoe ze in de toekomst minder schadelijke stoffen kunnen gaan lozen.