![Foto: v.l.n.r. gedeputeerde Arne Weverling, wethouder gemeente Westland Michiel Ferwerda, bestuurslid Waterzuiveringscoöperatie Westland Martin Boers en hoogheemraad Robert Tieman delfland](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/11/D0054885L0018830P001_FotomomentopeningPACAS-696x488.jpg)
Delfland opende op 27 november de nieuwe PACAS-installatie op de awzi Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland, voor de zuivering van afvalwater van ruim 300 tuinders. Met deze ´Powdered Activated Carbon in Activated Sludge´ worden zowel bestrijdingsmiddelen als medicijnresten uit afvalwater gezuiverd. Hiermee werkt het waterschap aan de landelijke ‘ketenaanpak medicijnresten uit water’ en wordt tegelijkertijd een stap gezet richting de toekomstige, Europese zuiveringseisen.
Na 10 jaar voorbereiding en werkzaamheden opent Delfland een collectieve zuivering met een nieuwe PACAS-installatie op de awzi Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. “Als de nieuwe installatie operationeel is, wordt 95 procent van de gewasbestrijdingsmiddelen uit het water gehaald”, aldus hoogheemraad Robert Tieman van Delfland. Een collectieve zuivering op deze schaal, met ruim 10% van de Nederlandse glastuinbouw, is een mooie gezamenlijke stap op de weg naar een circulaire waterketen. Gemeente Westland subsidieert onder andere de nieuwe zuivering, die betaalt wordt door tuinders.
Actieve poederkool
Bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie op het terrein van het Hoogheemraadschap van Delfland in Hoek van Holland is een extra zuiveringstap gecreëerd zodat gewasbeschermingsmiddelen verwijderd worden en het afvalwater nóg schoner wordt. De nieuwe PACAS-installatie (Powdered Activated Carbon in Activated Sludge) werkt met actieve poederkool. De bacteriën die het afvalwater ‘schoon eten’ krijgen hulp van dit poederkool om gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten van burgers te verwijderen, waardoor het gezuiverde afvalwater schoner wordt. Dit verhoogt het verwijderingsrendement van microverontreinigingen van 40 naar 80 procent. Hiermee wordt invulling gegeven aan de landelijke ‘ketenaanpak medicijnresten uit water’ en wordt tegelijkertijd een stap gezet richting de toekomstige zuiveringseisen welke in heel Europa zullen gaan gelden.
Gedeelde kosten
De tuinders die zijn aangesloten bij Waterzuiveringscoöperatie Westland betalen de kosten voor deze collectieve zuivering, aangevuld met subsidie van onder meer de gemeente Westland. Met het Ministerie van I&W en de Provincie lopen nog gesprekken over een eventuele subsidiebijdrage. Jacco Vooijs, voorzitter van Waterzuiveringscoöperatie Westland: “Het zuiveren van afvalwater is geen dagelijkse kost voor een ondernemer. Wij zijn trots op de realisatie van de gezamenlijke PACAS-Installatie samen met Delfland, maar ook op het feit dat we zoveel tuinders hebben weten te verenigen in dit collectief.”
Andere techniek
Delfland was in eerste instantie van plan om voor de collectieve zuivering het afvalwater na te behandelen met ozon. Bij het behandelen van het water wordt daarin aanwezig bromide omgezet in bromaat. Het RIVM publiceerde in april 2022 de norm van het ministerie van IenW voor bromaat in zoet oppervlaktewater: 1 microgram per liter. Delfland kan hier niet aan voldoen. Bovendien is bromaat aangemerkt als zorgwekkende stof. “Daarom hebben wij gekozen voor een andere techniek.”