![Foto: de Kromme Rijn bij Bunnik (Jan Dijkstra, Wikimedia Commons, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0) methaanuitstoot](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/11/D0055018L0018830P001_1024pxKrommeRijnbijBunnik-696x464.jpg)
Een rivier waar gezuiverd afvalwater in is geloosd, stoot aanzienlijk meer van het broeikasgas methaan uit. Tot 2 kilometer na een waterzuiveringsinstallatie bleek de methaanuitstoot vijf keer zo hoog, ontdekten Nijmeegse onderzoekers. Zij maten de voedingsstoffen in het water op verschillende punten van de Linge en de Kromme Rijn.
In de buurt van zes waterzuiveringsinstallaties deden microbiologen Ida Peterse en Lisanne Hendriks van de Radboud Universiteit watermetingen in de Linge en de Kromme Rijn. In vakblad Science of the Total Environment schrijven ze over hun bevindingen. Met een drijvende kamer vingen ze de gassen op uit de rivier en analyseerden die. Ook keken ze naar de voedingsstoffen in het water en de bodem. De onderzoekers deden dat op 500 meter voor een waterzuiveringsinstallatie, op het lozingspunt van de zuiveringsinstallatie zelf, 500 meter erna en zo verder, tot twee kilometer erna. “Twee kilometer na het lozingspunt van een zuiveringsinstallatie zagen we een piek van methaanuitstoot, wel vijf keer zo hoog als op het lozingspunt zelf”, zeggen de onderzoekers in het persbericht op de website van de Radboud Universiteit.
Effecten op de rivier
De onderzoekers tonen daarmee aan dat het gezuiverde water, hoewel het volgens de norm schoon is, effecten heeft op een rivier. Hendriks: “Ook in het gezuiverde water zit stikstof, fosfaat en koolstof. Door al die voedingsstoffen in het water groeien bijvoorbeeld meer algen. Die gaan op een gegeven moment dood en zakken naar de bodem, wat dan weer een ideale situatie is voor methaanproducerende micro-organismen.” Aangezien dat proces even duurt, is de methaanuitstoot net na een lozingspunt nog niet veel hoger. Een stuk verderop is dat wel het geval, maten de onderzoekers.
Methaanuitstoot
Peterse: “Hoewel het water dat uit de zuiveringsinstallatie in rivieren wordt geloosd aan de standaarden voldoet, is het belangrijk om te beseffen dat het alsnog bijdraagt aan een hogere methaanuitstoot. Aangezien watersystemen zoals rivieren voor 50% verantwoordelijk zijn voor de methaanuitstoot, is dit iets wat we wellicht aan zouden kunnen pakken.”
Extra zuiveren?
Extra zuiveren is volgens de onderzoekers lastig. Peterse en Hendriks willen dan ook niet de oorzaak bij de waterschappen leggen. Volgens hen zorgen de waterschappen voor een goede zuivering van afvalwater. “Het doel van ons onderzoek was om beter in beeld te hebben wat de effecten daarvan zijn.”
Het onderzoek werd gefinancierd door de waterschappen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Rivierenland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en door het Nijmeegse onderzoeksinstituut Biological and Environmental Sciences RIBES.