Vitens
Foto: Vitens

Drinkwaterbedrijf Vitens reikt op 6 februari 2025 voor de eerste keer de Award Duurzaam Watergebruik Zakelijk uit. Een vakjury heeft drie zakelijke watergebruikers genomineerd en het publiek mag daaruit de winnaar kiezen. De genomineerden zijn FC Twente/Cambuur, Lelystad Airport Businesspark en Medisch Centrum Leeuwarden.

In 2035 moet het waterverbruik in Nederland met 20 procent zijn gedaald. Met de award hoopt Vitens ook grote zakelijke gebruikers aan te zetten tot waterbesparing. De award is in het leven geroepen voor organisaties en bedrijven die meer dan 10.000 m³ water per jaar verbruiken. Zij moeten bovendien voldoen aan één of meer van de volgende drie criteria:
1. Aantoonbare bijdrage leveren aan 20 procent drinkwaterbesparing
2. Beschikken over een vernieuwend waterbesparingsconcept
3. Actief andere bedrijven helpen om water te besparen.

Schijnwerpers

Volgens Vitens hebben verschillende organisaties in het werkgebied van het drinkwaterbedrijf al mooie stappen gezet om hun waterverbruik te verminderen. Dat is voor Vitens reden genoeg om deze succesverhalen in de schijnwerpers te zetten. De prestaties van de drie genomineerden sprongen er volgens de vakjury uit. Die jury bestaat uit Harry Futselaar, lector Watertechnologie van Hogeschool Saxion, Edwin van der Strate, manager klimaatadaptatie bij Tauw en bestuurslid VNO-NCW Midden, Martin van Gelderen, afdelingshoofd Stoffen en Waterketen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Mark de Vries, programmamanager Waterbesparing bij Vitens.

Medisch Centrum Leeuwarden

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) werkt samen met andere ziekenhuizen aan waterbesparing. MCL is één van de trekkers van de koplopergroep ‘duurzaam watergebruik ziekenhuizen’, waarin zo’n 25 ziekenhuizen in Flevoland, Friesland, Overijssel, Gelderland en Utrecht ervaringen en tips uitwisselen. Dankzij een goede waterbalans weet het MCL precies hoeveel water elke afdeling verbruikt. Zo’n balans geeft inzicht en motiveert om gericht water te besparen. Denk aan een waterarme intensive care (IC), superzuinige sterilisatoren en minder watertappunten.

Lelystad Airport Businesspark

Samen met verschillende partners werkt Lelystad Airport Businesspark (LAB) aan het verduurzamen van de totale waterketen. Dit omvat drinkwaterbesparing en efficiënte inzameling en transport van afvalwater. LAB installeert een innovatieve installatie, bestaande uit een gescheiden vacuümrioolsysteem voor inzameling en een (natuurlijke) waterzuivering om een circulair watersysteem mogelijk te maken. Hergebruik van water wordt de nieuwe standaard.

SC Cambuur en FC Twente

De grasmat van SC Cambuur wordt sinds kort besproeid met water uit de naastgelegen Harlingervaart. Verder wordt het teveel aan sproeiwater opgevangen en vervolgens hergebruikt. In het nieuwe stadion van SC Cambuur zijn bovendien alle urinoirs watervrij en de gewone toiletten worden doorgespoeld met gefilterd douchewater uit de kleedkamers. Voor FC Twente in Enschede geldt eenzelfde verhaal. Het veld van de club wordt sinds kort besproeid met water uit het naastgelegen Twentekanaal en het teveel aan sproeiwater wordt opgevangen en vervolgens hergebruikt. De grasmat Van FC Twente kan ook van onderaf worden bevochtigd, zodat er geen water verdampt. Tot slot heeft de club uit Enschede geïnvesteerd in vijftig waterloze urinoirs.

Stemmen op één van de drie genomineerden kan via de website van Vitens.