![Aannemer Van Oostrum Westbroek startte na jaren van voorbereiding begin december met de inrichting van de eerste 150 hectare in natuurgebied Marickenland (foto: LinkedIn)> Marickenland](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2024/12/D0056538L0017975P001_Marickenlandbeeld-696x927.jpg)
Aannemer Van Oostrum Westbroek startte na jaren van voorbereiding begin december met de inrichting van de eerste 150 hectare in natuurgebied Marickenland. Door een hoger waterpeil wil waterschap Amstel, Gooi en Vecht bodemdaling en verzilting tegengaan. Dit versterkt de natuur tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook is het nieuwe gebied goed voor de biodiversiteit.
Samen met provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen en Staatsbosbeheer werkt het waterschap sinds 2011 aan de nieuwe natuur in Marickenland.
Het gebied van ongeveer 300 hectare wordt omgevormd van weidegrond naar een gevarieerd landschap met rietland, nat schraalland en bloemrijk grasland. Het project liep vertraging op omdat de Raad van State het bestemmingsplan grotendeels vernietigde. Hierbij ging het met name vanwege de directe bestemmingen (natuur en recreatie) die waren opgenomen in het bestemmingsplan voor gronden die geen eigendom waren van overheid en samenwerkingspartners.
Natuurnetwerk Nederland
Het gebied ligt in het zuidoostelijke deel van de polder Groot-Mijdrecht en verbindt de natuurgebieden Vinkeveense plassen, de Nieuwkoopse plassen en de Botshol. Marickenland komt bij Natuurnetwerk Nederland. Dit is een netwerk van verbonden natuurgebieden. Dieren en planten in deze gebieden kunnen makkelijk van het ene gebied naar het andere verplaatsen.
Doelen
Het project heeft meerdere doelen, zoals het vergroten van de biodiversiteit door leefgebieden te creëren voor soorten zoals orchideeën, de grote ratelaar, de grote karekiet en de otter. Daarnaast willen de initiatiefnemers door herstelmaatregelen voor de waterhuishouding en bodem verdere bodemdaling en verzilting voorkomen en de waterkwaliteit verbeteren. Door de aanleg van wandelpaden, een natuurspeelplaats en vogeluitkijkpunten willen ze de recreatie in het gebied stimuleren.
Werkzaamheden
De partijen werken onder meer aan kleine dijken en wandelpaden. Ze gaan niet in de bodem graven vanwege de enorme kweldruk. Marickenland ligt ongeveer 6 meter onder NAP, met bodems die voornamelijk uit veengrond bestaan en gevoelig zijn voor verdere daling. Het waterschap staat voor de uitdaging om het omliggende agrarische gebied en de aangrenzende woonwijken droog te houden, terwijl oxidatie van het veen tot ongewenste CO₂-uitstoot leidt. Het waterschap heeft zich volgens de woordvoerder sterk gemaakt voor een uitgebreid monitoringsnetwerk om dit goed in de gaten te houden. Het omvormen van het gebied tot natuur met een hoger en flexibel waterpeil is noodzakelijk om deze problemen aan te pakken.
Moerasblokken
Een belangrijk onderdeel van deze natuurontwikkeling is het aanleggen van moerasblokken. Deze moerasblokken vragen om een verhoging van het peil in verband met het gewenst beheer voor watervogels. Door de aanleg van de moerasblokken kan het waterschap tijdens zware regenbuien water vasthouden en hiermee wateroverlast in de rest van de polder tegengaan. Het zoete water uit de Vinkeveense polder wordt gebruikt om de moerasblokken te voeden.
Kwelsloot
Daarnaast wordt om de grondwateroverlast op het bedrijventerrein Voorbancken te verminderen een kwelsloot gerealiseerd met een lager peil. Het vigerende peil in de moerasblokken wijzigt van een vast peil -6,70 m NAP naar een hoger flexibel peil van minimaal -6,70 m tot maximaal -6,00 m. Het peil in de kwelsloot wijzigt van -5,90 m naar een lager vast peil van -6,30 m NAP.