InfraTech
Foto: InfraTech

Van 14 tot en met 17 januari 2025 opent Rotterdam Ahoy opnieuw zijn deuren voor InfraTech. Voor de watersector, die onder druk staat door stikstofregels en materieeltekort, heeft de infrastructuurbeurs veel te bieden. Zo gebruiken de 21 waterschappen de beurs als een gezamenlijk uithangbord, op het Waterschapsplein.

Klimaat en Verduurzaming vormen een belangrijk thema op InfraTech 2025. De watersector speelt een centrale rol in het beschermen van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. Daarnaast zijn waterkwaliteitsdoelen steeds moeilijker te behalen door nieuwe stikstofregels en een gebrek aan emissieloos materieel. Recent onderzoek door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wijst uit dat veel projecten voor waterbeheer worden vertraagd of stopgezet vanwege deze belemmeringen.

‘Innovatie is essentieel’

“InfraTech biedt een platform waar alle spelers in de infrastructuursector kunnen samenwerken om innovatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd”, aldus Annemieke den Otter, manager Exhibitions bij Rotterdam Ahoy. “Voor de watersector is het van groot belang om nu actie te ondernemen. Innovatie is daarbij essentieel, vooral omdat de impact van stikstofregels een rem zet op de voortgang van cruciale projecten.”

Klimaatbestendigheid

Het rapport van het EIB onderstreept de problemen waarmee waterschappen te maken hebben door de stikstofproblematiek. Projecten als de aanleg van vispassages, herinrichting van beekdalen en de bouw van nieuwe gemalen ondervinden ernstige vertraging. Dit belemmert niet alleen het behalen van de waterkwaliteitsdoelen, maar heeft ook gevolgen voor de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid van Nederland. “In onze sector zien we de directe impact van de stikstofregels”, legt Den Otter uit. “Waterschappen spelen een cruciale rol in het behoud van waterkwaliteit, maar zij worden nu geconfronteerd met een complex speelveld waarin regels en materieeltekorten de voortgang van projecten belemmeren. Het is daarom belangrijk dat we op InfraTech 2025 samen met overheden, aannemers en andere belanghebbenden zoeken naar oplossingen om deze obstakels te overwinnen.”

Waterschapsplein

De 21 waterschappen gebruiken InfraTech als een gezamenlijk uithangbord: ze willen laten zien dat ze een aantrekkelijke opdrachtgever én werkgever zijn. Ze presenteren het waterschapswerk in de volle breedte aan alle bezoekers van deze beurs, met name vanuit het Waterschapsplein, dat het epicentrum genoemd mag worden. Het Waterschapsplein (hal 6, standnummer 6.300) is opgezet om ontmoetingen te stimuleren. Er is een koffiebar met zitjes en er is een theater gemaakt met 30 zitplekken voor het bijwonen van de presentaties.

Thema’s en doelgroepen

De thema’s ‘samenwerking versterken’, ‘duurzaamheid zichtbaar maken’ en ‘instroom van nieuwe medewerkers’ staan centraal op het Waterschapsplein. Verder komen de onderwerpen Waterveiligheid, Waterketen en Watersysteem elke dag terug. Het programma richt zich met name op drie doelgroepen: medewerkers van de waterschappen met een duurzaam hart, bedrijven en organisaties die met waterschappen (willen) samenwerken en last but not least potentiële werknemers en studenten.

Van dag tot dag

Op alle dagen van de beurs pakken de waterschappen op het Waterschapsplein een ander thema bij de kop. Op de eerste dag, dinsdag 14 januari, worden de opgaven in beeld gebracht waar de waterschappen voor staan. Er is dan onder meer een presentatie van een ‘unieke’ deltavisie op de kust en rivieren en er wordt uitgelegd waarom de waterketenvisie uit 1853 nog steeds actueel is. Ook digitalisering en standaardisering in het waterschapswerk staan op de agenda. En de Unie van Waterschappen deelt de lessen uit twee jaar Klimaatneutraal en Circulair Opdrachtgeverschap en Assetmanagement bij de waterschappen (KCAO).

Op woensdag 15 januari gaat het over voorbeeldprojecten en innovaties. Wat is de impact van de KNMI-klimaatscenario’s op het waterschapswerk? Hoe houd je continu inzicht in waterkeringen? En wat heeft een F16 met een waterzuivering te maken? Ook de aanbestedingsmarkt voor waterschapsgemalen komt aan bod.

Marktdag

De derde dag, donderdag 16 januari, kreeg van de waterschappen de titel ‘Blik vooruit en marktdag’. Op deze marktdag is er veel aandacht voor de samenwerking van waterschappen met de markt. Er wordt van gedachten gewisseld over programmatisch aanbesteden bij het renoveren en vervangen van gemalen, en over nieuwe denk- en werkwijzen voor de uitdagingen op de waterzuiveringsmarkt. Bovendien wordt uitgebreid ingegaan op emissieloos bouwen bij dijkversterkingen.

Afvalwaterzuivering van de toekomst

De vierde en laatste dag gaat met name over de afvalwaterzuivering van de toekomst en over veilig werken. Hoe zuiver je water voor een snelgroeiend aantal inwoners? In deze sessie vertellen Remco Verschoor, projectdirecteur, en Marloes Gorgels, contractmanager, beiden van Waterzuivering Vergulde Hand, hoe het hoogheemraadschap van Delfland deze uitdaging aanpakt. De afvalwaterzuivering van de toekomst is geurvrij, biedt de mogelijkheid om grondstoffen te hergebruiken en wordt gebouwd met aandacht voor belanghebbenden in de omgeving.

Later die dag wordt met adviesbureau Studio Spaak gereflecteerd op de huidige manier van werken van de waterschappen. En rond lunchtijd is er de officiële onderschrijving door de waterschappen van de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Jong talent

Een ander initiatief op InfraTech 2025 is de InfraTech Vacaturebank. Ook de watersector kampt al jaren met een tekort aan gekwalificeerd personeel en door de complexiteit van huidige regelgeving is er nu meer dan ooit behoefte aan jong talent. InfraTech is voor bedrijven en organisaties een ideale plek om mensen te werven. Daarvoor is er de online vacaturebank, waar onder meer de waterschappen hun vacatures uitzetten. Dit geeft ze een groot bereik. Want behalve op de website, deelt InfraTech de vacatures ook in hun nieuwsbrieven en op de beursvloer. “De watersector is constant in beweging en er is een grote behoefte aan nieuwe krachten die kunnen bijdragen aan de transities waar we voor staan”, benadrukt Annemieke den Otter van Rotterdam Ahoy. “De InfraTech Vacaturebank biedt een kans om jong talent direct in contact te brengen met bedrijven die werken aan duurzame oplossingen voor waterbeheer.”

Op beurssafari

Om jong talent aan te trekken, zijn er ook veel studenten en trainees op de beurs. Zo gaan er op de eerste beursdag honderd studenten van Van Hall Larenstein in gesprek met exposanten over oplossingen op het gebied van klimaatneutrale en circulaire bouw van waterketenobjecten. Aan het eind van de dag pitchen ze hun inzichten. En op donderdag 16 januari kun je met de waterschapstrainees op beurssafari langs bedrijven met innovatieve oplossingen voor klimaatverandering. Aanmelden voor de beurssafari kan bij meinke.schouten@meinwater.nl.

Praktische info

InfraTech 2025 vindt plaats in Rotterdam Ahoy, in de hallen 1, 2, 4, 5 en 6. Rotterdam Ahoy is goed bereikbaar met openbaar vervoer en gunstig gelegen ten opzichte van alle uitgangswegen in Rotterdam. Een bezoek aan de vakbeurs is gratis met een voorinschrijving. Inschrijven kan eenvoudig via www.infratech.nl