bufferzone
Foto: Uitzicht op de rivier de Linge en een deel van de straat de Zuiderlingedijk, gezien vanuit het Buurtschap Vogelswerf (wikimedia commons, Jan dijkstra, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons.

Provincie Gelderland werkt aan de bufferzone bij de oeverlanden van de rivier de Linge, de zuider Lingedijk en Diefdijk-Zuid. Dit Natura-2000 gebied is rond het stroomgebied van de Linge 750 hectare groot, en neemt een bijzondere positie in het rivierenlandschap in. Door onder andere een verhoging van het waterpeil in het gebied wordt verdroging tegengegaan.

Provincie Gelderland gaat verdroging tegen in het gebied van de rivier de Linge met de aanleg van een bufferzone, dat is een overgangsgebied tussen het hogere grondwaterstand in het natuurgebied en de lagere grondwaterstand in het poldergebied. De Linge is een oude Rijnloop die momenteel functioneert als boezem voor de Betuwe en de Vijfheerenlanden. De bufferzone ligt bij de oevers van de Zuider Lingedijk en Diefdijk-Zuid, en omvat de gemeenten Gorinchem, Molenlanden, Vijfheerenlanden en West-Betuwe. Om verdroging in het gebied van 750 hectare groot tegen te gaan, wordt er naast de bufferzone gewerkt aan veel maatregelen die verhoging van het waterpeil mogelijk maken.

Gemalen en stuwen

In de afgelopen periode is de aannemer bezig geweest met de afrondende werkzaamheden rond de bufferzone. Zo zijn er twee nieuwe gemalen en een grote stuw aangelegd. De stuw is aangelegd in het veld dicht bij de Nieuwlandweg. De gemalen liggen ten oosten van de N848 en bij de Kerkweg in Heukelum. De andere afrondende werkzaamheden, zoals het afwerken van werkstroken en het afstellen van de gemalen, zijn inmiddels ook klaar. Tot slot is het hekwerk geplaatst op het onderhoudspad van de nieuw aangelegde watergang bij de Kerkweg.

Maatregelen waterschap

Waterschap Rivierenland had eerder al veel maatregelen uitgevoerd, zoals de aanleg van een nieuwe watergang en mitigerende maatregelen als het ophogen van particuliere gronden. Verder zijn verschillende technische maatregelen genomen om het verhogen van het waterpeil mogelijk te maken. Zoals de aanleg van dammen en duikers in het gebied.

Werkgebieden

Het werkgebied betreft Diefdijk-West van 143 ha groot in het Zuid-Hollandse Leerdam, natuurgebied Diefdijk-Oost in gemeente Geldermalsen van 100 ha groot, het natuurgebied aan weerszijden van de gelijknamige Nieuwe Zuiderlingedijk van 146 ha groot, en het deel van het Natura 2000-gebied dat onder directe invloed van de rivier de Linge staat. In nabijheid van de Lingedijk binnendijks liggen de gebieden Put van Bullee, Fort Asperen en Oude Horn.

Al sinds 1284 beschermt de Diefdijk het westelijk gelegen gebied tegen overstromingen van de rivieren. Vanaf 1815 kreeg de Diefdijk een functie in het kader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW), een historisch militaire verdedigingslinie waarmee het oostelijk gelegen gebied in tijden van oorlog onder water kon worden gezet.

Rivierenlandschap

Het rivierenlandschap van de Linge is minder dynamisch dan dat van de Rijn, Waal, Maas en IJssel, maar heeft in veel opzichten toch het karakter van een rivierenlandschap met daarbij behorende landschapselementen, begroeiingen en soorten. Het gebied wordt gekenmerkt door interessante overgangen naar laagveen, met daardoor een grote diversiteit aan flora en fauna. Vooral de kamsalamander komt hier veel voor.