drinkwatervoorziening
Foto: het gemaal Hemert bij Westerwijtwerd heeft te maken met scheurvorming na de Groningse aardbeving (foto: beeldbank cultureel erfgoed).

De versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied in Groningen gaat tientallen miljoenen euro´s kosten, schat Waterbedrijf Groningen in. Door de sloop en vervanging van woningen, moeten drinkwaterleidingen worden verlegd en vernieuwd. De rekening mag niet bij de inwoners komen te liggen, stelt het waterbedrijf. Eerder al stelde de provinciale SP en ChristenUnie vragen over het hogere drinkwatertarief in Groningen.

Door de eerdere gaswinning in het Groningenveld zet de bodemdaling door en ook aardbevingen zullen nog geruime tijd voorkomen. Het drinkwater in Groningen wordt, mede door de aardbevingsproblematiek, 14 procent duurder. Dat werd begin december 2024 bekendgemaakt. In de Provinciale Staten van Groningen wilden SP en ChristenUnie eerder al opheldering over deze prijsstijging van het drinkwater in Groningen, was te lezen in RTV Noord. Voor de versterkingsoperatie verlegt Waterbedrijf Groningen de drinkwaterleidingen en legt nieuwe ondergrondse leidingen aan. Dit gaat naar verwachting tientallen miljoenen euro´s kosten, aldus het waterbedrijf. Kosten die niet doorberekend moeten worden aan de inwoners van het aardbevingsgebied, vinden zowel het waterbedrijf als de SP en ChristenUnie van de provincie Groningen.

Hoger drinkwatertarief in Groningen

Op het drinkwaterverbruik van 100.000 liter per jaar zal er een tarief van 2,62 euro per 1.000 liter gelden, ofwel een kostenstijging van ruim 30 euro per jaar. In 2024 waren de kosten 2,30 euro per 1.000 liter drinkwater. Dit komt neer op een tariefsverhoging van 14 procent voor het drinkwater. Ter vergelijking: drinkwaterbedrijf Vitens, met bijna 6 miljoen klanten de grootste leverancier van drinkwater, verhoogt de tarieven met 11 procent. Die verhoging komt niet alleen door het hogere waterverbruik en de klimaatverandering, maar ook door de aardbevingsproblematiek. Zo moet er extra onderzoek komen omdat het onduidelijk is wat de bevingen hebben gedaan met de leidingen. Ook zullen er leidingen verlegd moeten worden, omdat huizen zijn gesloopt en vervangen door nieuwe woningen.

Kosten aardbeving naar NAM en Shell

Statenlid Agnes Bakker van de SP wil de hogere kosten van het drinkwater in Groningen niet doorberekenen aan de inwoners van het gebied. De SP stelde voor de kosten door te factureren aan het Rijk, Shell, Exxon Mobil en de NAM. Ook Waterbedrijf Groningen stelt dat de bewoners niet zouden moeten opdraaien voor de hogere kosten van het drinkwater, en is daarom in overleg met het ministerie van EZ. Het kabinet compenseerde eerder 5 miljoen euro voor de ontstane schade in het aardbevingsgebied, maar dat is naar verwachting niet voldoende.