Delfland maakt zich zorgen om de pesticiden in het oppervlaktewater rond de glastuinbouwbedrijven in het werkgebied. Er is nog veel onwetendheid over de ´lekkende kas´ en veel telers denken dat deze lekdicht zijn, aldus hoogheemraad Stijn van Boxmeer. Op LinkedIn geeft hij een overzicht van de zeven meest voorkomende overtredingen van glastuinbouwers.
Hoogheemraad Stijn van Boxmeer, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit bij Delfland, vraagt opnieuw aandacht voor de ´lekkende kas´ in de glastuinbouwgebieden. “De stap naar volledig lekvrije kassen vraagt een grote inspanning van ondernemers. In 2023 was in slechts 4 van de 26 glastuinbouwgebieden van Hoogheemraadschap Delfland bij metingen de toxiciteit op orde. Vaak denken telers dat hun kas emissieloos is, tegelijkertijd treffen wij veelvuldig normoverschrijdingen aan, soms ook van verboden stoffen, in het oppervlaktewater”, aldus Van Boxmeer op LinkedIn. Hij vraagt aandacht voor de pesticiden in het oppervlaktewater in een artikel in Trouw en De Bloemisterij. Vorig jaar nog trad het waterschap op met een proces-verbaal tegen een tuinder die illegaal het middel dichloorvos had geloosd. Van Boxmeer geeft een overzicht van zeven meest voorkomende overtredingen, allen gerelateerd aan de bedrijfsvoering.
Dichloorvos
Het hoogheemraadschap van Delfland had vorig jaar bij het Openbaar Ministerie een proces-verbaal ingediend tegen een tuinder die illegaal het verboden bestrijdingsmiddel dichloorvos loosde. De lozing kwam aan het licht toen het hoogheemraadschap eind 2023 bij reguliere metingen extreem hoge concentraties van dichloorvos in het oppervlaktewater aantrof, een overschrijding van 6.000 keer de oude norm. Sinds 2008 is het middel al verboden, maar het wordt nog steeds aangetroffen.
Lekkages
Ondanks dat ondernemers zelf denken dat hun kas emissieloos is, gaat het regelmatig mis, aldus Van Boxmeer in Trouw. “Er lekt geregeld vervuild water weg bijvoorbeeld door een overstort, een lekkende container of omdat condenswater naar het riool wordt afgevoerd in plaats van te worden hergebruikt als gietwater.” Delfland is in goed gesprek met de sector om dit op te lossen, en ook zijn er al veel goede stappen gezet met het project ´De Emissieloze Kas´ in samenwerking met gemeentes en de provincie.
Zeven overtredingen
Volgens Delfland zijn er zeven problemen in de bedrijfsvoering van de glastuinbouw die het lastig maken om lekkages te voorkomen. Het gaat om overstorten van drainage water, dat daardoor in de bodem of sloot uitspoelt. Bij substraatteelt is er tevens vervuild drainagewater, met restanten van pesticiden, dat via de bodem in de onderbemaling terechtkomt en niet in sloten mag worden geloosd. Condenswater van de verwarmingsinstallatie moet worden hergebruikt of op de riolering worden geloosd. Ook condenswater van het glas kan sporen van pesticiden bevatten. Lekkende containers op het erf via percolaat is een ander aandachtspunt, bijvoorbeeld bij het opslaan van afgedragen gewas en restmaterialen uit de teelt. Tenslotte mag filterspoelwater ook niet op de sloot worden geloosd, alleen hemelwater en schoon drainagewater van substraatteeltbedrijven. Waterafvoer via pijpjes rondom de kas is dus ook niet toegestaan.
Bedrijfsbezoeken en watercoaches
Door de vele bedrijfsbezoeken van afgelopen jaren en de samenwerking met de sector, zijn deze aspecten aan het licht gekomen. Samen met de gemeente, NVWA en omgevingsdiensten gaat het waterschap hier komende periode scherper op controleren. Verder zijn er via projecten watercoaches ingezet die tuinders kunnen adviseren bij het gesloten houden van hun kassen en het opsporen van mogelijke lekkages naar de omliggende sloten.