inlaat Lemmer
Werkzaamheden in uitvoering bij de inlaat in Lemmer (foto"Zuiderzeeland).

VOPO Pompen- en Machinefabriek heeft in opdracht van waterschap Zuiderzeeland de inlaat bij Lemmer gerenoveerd. De inlaat, oorspronkelijk gebouwd in 1951, is voorzien van een nieuwe besturingskast met een elektrische installatie en een moderne kroosreiniger.

Met de inlaat water kan het waterschap water uit het IJsselmeer de polder in laten stromen. Dit water wordt aan de binnenzijde van de dijk verdeeld over twee stuwen. Een deel gaat richting de Noordermeertocht en de Gemaaltocht bij Rutten, terwijl het andere deel langs de noordoostzijde van de polder stroomt.

Jaarlijks stroomt bijna 10 miljard liter water de polder binnen. Hierdoor blijven de waterpeilen in de hoger gelegen delen van de Noordoostpolder op niveau en blijft de doorstroming in de tochten goed. Dat melden projectleiders Bauke Boschma en Marc van Wijk in een bericht op de site van het waterschap.

Kroosreiniger

De inlaat, een watererfgoed uit 1951, is gebouwd in de Noordermeerdijk tussen Rutten en Lemmer. “We hebben geen aanpassingen aan de constructie gedaan om de oorspronkelijke vorm te behouden”, vertelt Boschma. “Wel hebben we voor de goede werking van de inlaat een kroosreiniger geplaatst.” Deze voorkomt dat waterplanten en ander drijvend vuil uit het IJsselmeer de inlaat verstoppen.

Veiligheid

Aannemer Vlaar Techniek voerde de elektrische werkzaamheden uit. Nieuwe bekabeling voor de kroosreiniger en peilmeters is ingegraven door de dijk en onder het fietspad. Daarnaast is er een hek geplaatst rond de kroosreiniger, die automatisch kan starten, om de veiligheid te garanderen. Tijdens de werkzaamheden moesten basaltzuilen van de dijkbekleding tijdelijk worden verwijderd. Deze zijn inmiddels door ervaren steenzetters zorgvuldig teruggeplaatst, zodat de dijk weer volledig beschermd is tegen het water.

Werking

De nieuwe kroosreiniger werkt op twee manieren: op basis van waterpeilverschillen en op tijd. Als het verschil tussen het waterpeil voor en achter de kroosreiniger 10 centimeter bereikt, schakelt de installatie automatisch in. Hiervoor zijn twee nieuwe peilmeters geïnstalleerd. De kroosreiniger kan ook op tijd worden ingesteld, bijvoorbeeld om de twaalf of vierentwintig uur. Wanneer de reiniger actief is, draait een ketting met pennen rond om vuil en waterplanten naar boven te voeren. Dit vuil wordt vervolgens verzameld op een betonplaat aan de achterzijde, zodat het eenvoudig kan worden afgevoerd.