Buoycrete
De winnaars ontvingen de prijs uit handen van minister Madlener van IenW (foto Twitter).

Boskalis heeft 15 januari de Infratech Innovatieprijs gewonnen in de categorie productinnovaties. Het bedrijf ontving de prijs uit handen van minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat voor de stabilisatietechniek met Buoycrete. Deze innovatieve betonoplossing verlengt de levensduur van kades met 30 jaar en combineert duurzaam materiaalgebruik met efficiënte installatiemethoden.

Buoycrete is een cementmortel die zowel in harde als zachte mallen, alsook uit de vrije hand kan worden verwerkt, vergelijkbaar met een 3D-printer. Door het neutrale drijfvermogen zweeft het in water en kan het in lagen worden opgebouwd. De uithardingseigenschappen zijn vergelijkbaar met die van normale cementmengsels. Boskalis heeft sinds 2017 patent op deze technologie.

Voordelen

Dankzij het neutrale drijfvermogen zinkt of drijf het mengsel niet, wat resulteert in een snelle en flexibele aanpassing van de betonvorm onder water voordat het uithardt. Met de opblaasbare techniek biedt Buoycrete een grotere vormvrijheid bij de toepassing op civiele en drijvende constructies, aldus Boskalis.

Dikke lagen

Dikke lagen kunnen worden aangebracht zonder gevaar voor verzakking of ontmenging. Dit bespaart dure duikuren en bied nieuwe werkmethoden voor (nood) reparaties, zonder gebruik van harde bekisting. Hierdoor kunnen bestaande constructies, zoals kademuren, effectief worden gestabiliseerd.

Levensduurverlenging

In 2024 onderzochten de gemeente Amsterdam en Boskalis, binnen het project ‘Levensduurverlenging’ van het Infra-consortium, de mogelijkheden om kademuren te renoveren. Het doel is om ze gerichter, sneller en goedkoper te herstellen, terwijl het historisch aanzicht van de stad behouden blijft.

Proeftuin

De andere twee innovaties die in Amsterdam worden getest, zijn afkomstig van Iv-Infra en Groundwater Technology. Iv-Infra werkt aan de Boerenwetering, terwijl Boskalis mogelijk de kade aan de Kostverlorenvaart zal testen. Voor Groundwater Technology wordt nog een geschikte locatie gezocht in overleg met de gemeente.

Constructie

Iv-Infra ontwierp een constructie die de fundering van kademuren ontlast. Hiervoor worden stalen buispalen in de bodem geschroefd bij de voorste palenrij van de kademuren. Bovenop deze palen komt een koppelstuk met een hoekprofiel, een soort dragend ‘handje’, dat de kademuur ondersteunt. De gefundeerde paal wordt met een anker op spanning gebracht, waardoor de fundering wordt ontlast.


De constructie van iV-Infra die de fundering van kademuren ontlast.

Groundwater Technology

Het zandpakket achter een kademuur veroorzaakt druk op de constructie. Groundwater Technology probeert deze druk te verminderen door de zandkorrels in het pakket met elkaar te verbinden via bio-cementatie. Hierbij worden micro-organismen in het zand gevoed, waardoor zij het mineraal calciet aanmaken. Dit proces kit de zandkorrels als het ware aan elkaar. In de proeftuin wil Groundwater Technology aantonen dat dit niet alleen de druk op de kademuur vermindert, maar ook uitspoeling van zand voorkomt.

Meer informatie over de InfraTech Innovatieprijs en de genomineerden: www.infratech.nl