samenwerking
Van boven naar beneden, li naar re: Michael Reiners (Landkreis Emsland), Hein Pieper (Dijkgraaf) en Kees-Jan Leuvenink (beiden Rijn en IJssel) Daaronder: Friedel Wielers (Kreis Borken), Dr. Martin Sommer (Landrat, Kreis Steinfurt), Roberto Goncalves (Landkreis Grafschaft Bentheim), Dr. Christel Wies (Abteilungsleiterin Umwelt und Arbeitsschutz, Bezirksregierung Münster), Sandra Cichon (Erste Kreisrätin Landkreis Grafschaft Bentheim), Dr. Michel Kiehl (Kreisrat, Kreis Emsland), Angela Klein (Deltares), Klaus Brockmeier (Bezirksregierung Münster), Stefan Kuks (Vechtstromen), Dr. Kai Zwicker (Landrat, Kreis Borken) Daaronder: Dr. Rolf Winters (Kreis Steinfurt), Stephan Werner (GRPW-Koordinationsbüro), Tom Voortman (GRPWKoordinationsbüro), Lisette van der Giessen (Vechtstromen).

In het Duitse Gronau kwamen op 24 januari de vertegenwoordigers van het Nederlands-Duitse Grensoverschrijdende Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) samen. Belangrijke onderwerpen waren de toetreding van Landkreis Emsland en de Bezirksregierung Münster als nieuwe GPRW-partners voor de periode 2024-2027 en de start van het belangrijke project Droogtestrategieën in het waterbeheer.

Het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) staat voor actieve grensoverschrijdende samenwerking in het waterbeheer en is in deze vorm uniek langs de Duits-Nederlandse grens. Een belangrijke ontwikkeling van het platform is de toetreding van Landkreis Emsland en de Bezirksregierung Münster als nieuwe GPRW-partners voor de periode 2024-2027. Dit versterkt namelijk het grensoverstijgende waterbeheer. Ook de start van het Interreg-VI-project "DIWA – Droogtestrategieën in het waterbeheer" werd als belangrijke mijlpaal gezien. Het project is een initiatief van de GPRW-partners en brengt tien Nederlandse en Duitse partijen samen om door middel van afstemming tussen overheden en gebiedsbeheerders droogte tegen te gaan.

Project droogte-aanpak

Het thema droogte staat na een aantal droge jaren voor het eerst op de samenwerkingsagenda van Duitsland en Nederland. Dat komt onder andere door het ontbreken van nationaal en Europees droogtebeleid en er is maar beperkte monitoring en uitwisseling van droogtegegevens. In Duitsland en Nederland worden er namelijk verschillende data, modellen en beoordelingsmethoden voor de droogtemonitoring gebruikt. Het project "DIWA – Droogtestrategieën in het waterbeheer" heeft een budget van ruim 6,5 miljoen euro, maakt deel uit van het INTERREG Duitsland-Nederland programma en wordt financieel ondersteund door de Europese Unie, twee Duitse ministeries en de provincies Gelderland en Overijssel. Het project heeft als doel om een grensoverschrijdende droogteaanpak te ontwikkelen waarmee de belanghebbenden in het DIWA-gebied, maar ook partijen in andere grensregio’s van Nederland en Duitsland, de klimaatontwikkelingen op gebied van droogte de komende jaren het hoofd kunnen bieden.

Nieuwe werkgroep hoogwater

Verder werd de nieuw opgerichte Duits-Nederlandse werkgroep hoogwater en zware regenval besproken. Deze groep van water- en crisismanagers van de GPRW-partners heeft als doel om beter voorbereid te zijn op crisissituaties bij extreme weersomstandigheden. Dit wordt onder meer gerealiseerd door bij te dragen aan de grensoverschrijdende crisiscoördinatie en communicatie, het bevorderen van de uitwisseling van kennis en ervaring tussen de betrokken partijen en het optimaliseren en het plannen van gezamenlijke hoogwateroefeningen. Sinds 1997 werken Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen al samen aan grensoverschrijdende bescherming tegen hoogwater.

Samenwerking JCAR-ATRACE

Verder stond de samenwerking met de Joint Cooperation programme for Applied scientific Research on flood and drought risk management in regional river basins, JCAR-ATRACE, op de agenda. Dat is een alliantie van kennisinstituten uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Deze samenwerking leidde onder meer tot een rapport over het beheer van overstromings- en droogterisico’s in de stroomgebieden van de Vecht(e), Oude IJssel en Berkel.
Tijdens de bijeenkomst werden ook actuele onderwerpen en toekomstplannen voor de samenwerking binnen GPRW besproken, met speciale aandacht voor klimaatadaptatie. De aanwezigen benadrukten het belang van samenwerking om beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden.

Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer

Zeven partners werken al jarenlang samen aan de klimaatadaptatie, hoogwaterveiligheid, vismigratie, bever- en muskusratten en waterkwaliteit binnen het GPRW. Sinds 2011 zijn dat aan de Duitse kant de Kreis Borken, Kreis Steinfurt, Landkreis Grafschaft Bentheim, en per 1 januari 2024 zijn daar Landkreis Emsland en Bezirksregierung Münster aan toegevoegd. Vanuit Nederland sluiten Rijn en IJssel en Vechtstromen aan.