Namens de provincie Zuid-Holland legt de Milieudienst Rijnmond (DCMR) een sanctie op aan chemiebedrijf Chemours voor het lozen van de PFAS tetrafluorpropaanzuur (TFPrA). Chemours heeft geen vergunning om deze stof te lozen. Bij een nieuwe lozing van TFPrA moet het bedrijf een dwangsom betalen die kan oplopen tot een bedrag van 3.750.000 euro.
De lozing op het riool kwam aan het licht bij een onderzoek door Chemours zelf. TFPrA geldt als een zeer zorgwekkende stof. De stof ontstaat tijdens productieprocessen in de fabriek. Het bedrijf heeft dit gemeld aan DCMR. Analyses in opdracht van DCMR hebben de aanwezigheid van deze stof bevestigd. Er zou echter geen sprake zijn van een acuut milieu- en/of gezondheidsrisico dat direct ingrijpen noodzakelijk maakt. Dat legitimeert volgens DCMR en de provincie de keuze voor een last onder dwangsom.
Eerst vergunning aanvragen
DCMR controleert de lozingen en uitstoot van Chemours regelmatig. Daarnaast voert Chemours ook zelf metingen uit. Volgens de revisievergunning uit 2022, die nog niet officieel in werking is vanwege een lopende rechtszaak, is Chemours verplicht om zelf onderzoek te verrichten naar de lozingen van PFAS-stoffen die niet onder de vergunning vallen. Als blijkt dat het bedrijf nieuwe PFAS-componenten loost, moet het in eerste instantie een vergunning aanvragen. Dat heeft het bedrijf gedaan. Uit de vergunningaanvraag van Chemours blijkt dat het bedrijf 1500 kilogram TFPrA via het riool wil afvoeren. Het provinciebestuur van Zuid-Holland kan dit niet toestaan. Bovendien blijkt Chemours al eerder op de hoogte te zijn geweest van de aanwezigheid van (grote hoeveelheden) TFPrA in het afvalwater dan het met DCMR gedeeld heeft. DCMR heeft daarom namens de provincie een last onder dwangsom opgelegd.
‘Integer en transparant’
Chemours laat via een woordvoerder weten dat het niet klopt dat het bedrijf informatie zou hebben achtergehouden voor DCMR met betrekking tot de vergunningsaanvraag: “We zijn proactief in gesprek gegaan met onze toezichthouders. We hebben te allen tijde integer, verantwoord en transparant gehandeld in deze kwestie. We betreuren het dat onze inspanningen worden bestraft.”
Onafhankelijk laboratorium
De komende maanden gaat DCMR door met het controleren op TFPrA in het afvalwater dat wordt geloosd op het riool. Een onafhankelijk laboratorium analyseert of er TFPrA in zit, en zo ja, hoeveel. Chemours heeft het recht om bezwaar te maken tegen het dwangsombesluit en kan de rechter vragen het besluit tijdelijk te schorsen.
Nieuwe analytische technieken
De woordvoerder van Chemours wijst erop dat het chemiebedrijf zich heeft ingezet voor de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe analytische technieken waarmee niet eerder waargenomen stoffen gedetecteerd zouden kunnen worden. “Zoals te verwachten was, hebben deze nieuw ontwikkelde detectiemethoden nieuwe gefluoreerde verbindingen geïdentificeerd in het afvalwater van onze productiefaciliteit in Dordrecht. We hebben deze bevindingen zelf tijdig gerapporteerd aan het bevoegd gezag en in overleg met DCMR een vergunningsaanvraag ingediend. De beslissing van DCMR om nu een last onder dwangsom op te leggen is ongebruikelijk, aangezien het gangbaar is dat een bedrijf voldoende tijd krijgt om onderzoek te doen en maatregelen te ontwikkelen en te implementeren”, aldus de woordvoerder.
Eerdere last onder dwangsom
Een last onder dwangsom is bedoeld voor het voorkomen of herstellen van een overtreding. In 2023 legde DCMR een last onder dwangsom op voor de lozing van trifluorazijnzuur (TFA). Dit heeft ertoe geleid dat Chemours zijn TFA-uitstoot sterk heeft geminderd: sindsdien is er geen TFA meer gemeten in het afvalwater boven de rapportagegrens van 50 microgram per liter. DCMR heeft nu het lopende strafrechtelijk onderzoek naar de lozing van TFA uitgebreid met een strafrechtelijk onderzoek naar de lozing van TFPrA.
Hoogte van de dwangsom
Als Chemours binnen twee maanden de overtreding niet beëindigt, moet het een dwangsom betalen. De hoogte van deze dwangsom loopt op van 250.000 euro tot 1.250.000 euro per overtreding, tot een maximum van 3.750.000 euro. De hoogte van de dwangsom heeft DCMR vastgesteld op basis van eerdere rechterlijke uitspraken: een te lage dwangsom zet niet aan om de overtreding op te lossen, een te hoge dwangsom is niet houdbaar bij de rechter.
Verdere ontwikkeling nodig
“We bestuderen momenteel de details van de last”, zegt de woordvoerder van het chemiebedrijf. “Chemours blijft samenwerken met de overheden om hun zorgen te adresseren terwijl we verantwoord en duurzaam blijven produceren in Dordrecht. Onze inzet van geavanceerde emissiereductietechnologieën is succesvol geweest, maar verdere ontwikkeling zal nodig zijn. Ook onderzoeken we manieren om de vorming van deze verbindingen in onze productieprocessen bij de productiefaciliteit in Dordrecht te verminderen.”
Verbod
In Brussel wordt momenteel gewerkt aan een PFAS-verbod. De verwachting is dat de Europese Commissie dit jaar een definitief voorstel voor zo’n verbod voorlegt voor besluitvorming door de lidstaten. In dat voorstel zijn dan ook overgangstermijnen opgenomen, zodat bedrijven voldoende tijd hebben om hun productieproces volledig PFAS-loos te maken.