![In november 2024 werd de aanleg van de riviermonding afgerond. Voor de aanleg van de ‘kronkelrivier’ is echter meer geld nodig (foto: Rijkswaterstaat). Vismigratierivier](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2025/02/D0059406L0017978P001_VMRnovember4verkleind-696x447.jpg)
De aanleg van de vismigratierivier in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand blijkt 13 miljoen euro duurder uit te vallen. Dat heeft de provincie Friesland bekendgemaakt. De extra kosten hebben betrekking op het deel van het project aan de IJsselmeerkant, waar de zogenoemde ‘kronkelrivier’ wordt aangelegd.
De provincie, als projectleider, gaat samen met de overige betrokken partijen op zoek naar een oplossing voor het financiële tekort. Gedeputeerde Matthijs de Vries geeft aan hier het volste vertrouwen in te hebben.
Vrije migratie
De vismigratierivier is ontworpen als een doorgang in de Afsluitdijk, zodat vissen die afhankelijk zijn van zowel zoet als zout water (zoals de paling en de spiering) vrij kunnen migreren. Om te voorkomen dat er te veel zout water in het IJsselmeer terechtkomt en om de stroomsnelheid te beperken, kronkelt een gedeelte van de rivier. De aanleg startte in 2021 met het maken van een gat in de Afsluitdijk. Destijds ging de provincie uit van een begroting van 55 miljoen euro. Een deel van dat geld komt van de Europese Unie.
Zand
Volgens de provincie is het financiële tekort vooral ontstaan doordat een nieuwe zandbron moet worden gevonden voor de aanleg. Aanvankelijk zou hiervoor zand worden gebruikt dat vrijkomt bij het verdiepen van de vaargeul van Kornwerderzand richting het IJsselmeer, maar dat werk wordt vooralsnog niet uitgevoerd om verdere verzilting van het IJsselmeer te voorkomen.
Mogelijk versoberd
Daarnaast is er een tekort van drie miljoen euro door andere factoren, waaronder de coronacrisis, hogere prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en projectvertragingen. Er zijn alternatieve, goedkopere varianten van de vismigratierivier bedacht. Eén van deze varianten dient als reserveoptie voor het geval niet alle benodigde financiering wordt gevonden. Volgens gedeputeerde De Vries kan het project met een kleiner budget wel worden voltooid, maar dan in een sobere vorm die minder gunstig is voor de vismigratie.
67 miljoen euro
Het uiteindelijke doel van het project verdwijnt daarmee niet uit beeld: op een later moment kan de sobere variant alsnog worden uitgebreid. De totale kosten voor de vismigratierivier worden nu geschat op 67 miljoen euro. Eind dit jaar kan de aanleg van het rivierdeel, die is gegund aan Boskalis, van start gaan. De verwachting is dat de aanleg volgend jaar is afgerond.