Luchtfoto HVC Alkmaar (foto: HVC).

HVC gaat met behulp van restwarmte slib uit rwzi’s drogen en vervolgens inzetten als biobrandstof. Het consortium Eliqo-Huber is hierbij partner, en KH Engineering levert specifieke expertise en specialisten. De nieuwe installatie zal verantwoordelijk zijn voor circa 40 procent van de slibverwerking van Nederlandse waterschappen.

Nederland beschikt over een beperkt aantal installaties die slib tot granulaat kunnen verwerken. Voorheen werd veel slib geëxporteerd naar Duitsland, waar het als bijstook diende in bruinkoolcentrales. Nu deze afzetroute is komen te vervallen, moet Nederland zelf in voldoende verwerkingscapaciteit voorzien.

Hiervoor realiseert HVC in Alkmaar een nieuwe verwerkingsinstallatie waar jaarlijks 232.000 ton rioolslib van acht aandeelhoudende waterschappen zal worden verwerkt. Voor dit project koos HVC het consortium Eliquo – Huber als partner.

Innovatieve droogtechniek

Algemeen directeur Rick Langereis van Eliquo licht toe in het magazine van KH Engineering: “Momenteel bouwen we een installatie die het slib via verdamping gaat drogen, met behulp van restwarmte (stoom) uit de naastgelegen afvalenergiecentrale in Alkmaar. Aan het einde van dit proces houd je granulaatkorrels over, die je kunt gebruiken als volwaardige biobrandstof in een biomassacentrale. HVC gebruikt van dit eindproduct zo’n dertig procent zelf en de rest wordt gebruikt in andere bio-energiecentrales en cementcentrales.’

Samenwerking

Het Duitse bedrijf Huber levert de slibdrogers en Eliquo verzorgt, samen met KH Engineering, de totale integratie van de installatie. Naast de slibdrogers wordt er een ontvangststation gebouwd voor het aangevoerde slib, evenals diverse systemen voor de aan- en afvoer van slib en granulaat. Daarnaast worden installaties gerealiseerd voor het reinigen van de drooglucht en energiesystemen voor stoom, heet water en condensaat.

Opbouw installatie

De engineering is inmiddels afgerond, alle werkpakketten zijn ingekocht en leveranciers zijn druk bezig met de prefabricage. Op het terrein van HVC in Alkmaar heeft de civiele aannemer van HVC het civiele gedeelte – waaronder de gebouwen, wegen en andere infrastructuur – vrijwel afgerond.

HVC zal na de inbedrijfstelling in 2026 starten met het zelf drogen van het slib en het produceren van granulaat om de slibkorrels als biobrandstof te benutten.

Tegelijkertijd zal Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, één van de slib-toeleverende waterschappen, afscheid nemen van zijn huidige – aardgasgestookte – slibdrooginstallatie in Beverwijk.