Water Platform Brabant Water
Het Water Platform Brabant organiseert regelmatig bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken (foto: Water Platform Brabant).

Het Water Platform Brabant zoekt bedrijven die een oplossing zoeken voor vraagstukken op het gebied van water. Binnen het netwerk trekken 65 leden met elkaar op die oplossingen bieden voor uitdagingen, zoals waterbeschikbaarheid, afvalwaterbehandeling, waterhergebruik en verdroging.

In het platform werken Brabantse mkb-bedrijven, zoals microLAN/OSD, waterschappen en Brabant Water met elkaar samen. Ook onderwijsinstellingen, waaronder Avans, Fontys, HAS, zijn aangesloten, evenals de Vereniging Industrie Water.

In de provincie zijn meerdere bedrijven internationaal actief in de watertechnologie, stelt Johan van Mourik, consultant bij het platform. Alleen kennen ze elkaar vaak niet en weten ze niet wat ze samen kunnen doen. Daarom richtten de betrokken partijen in 2018 het platform op.

Gemeenschap

Doel was om een ‘ons-kent-ons’ gemeenschap te creëren waardoor mensen elkaar sneller kunnen vinden, benaderen en willen helpen. Dat is deels gelukt. Zo werkt het platform nauw samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). “Recent ontvingen we via de BOM twee vragen van industriële ondernemingen die een oplossing zochten voor hun probleem”, vertelt Van Mourik. “Zes leden van het platform reageerden en de bedrijven kijken nu met wie ze verder gaan.”

Samenwerking Vlakwa

Het platform onderzoekt momenteel met de BOM een eventuele samenwerking met het Vlaams Kennis Centrum Water over een mogelijk kennis- en innovatiecentrum in Noord-Brabant en de financiering daarvan. Vlakwa helpt ondernemers, onderzoekers en overheden bij de zoektocht naar duurzame en innovatieve wateroplossingen en de invoering ervan

“Bij de BOM zijn we ons bewust van de uitdagingen rondom waterkwaliteit en -schaarste”, zegt Bert van Gestel, Junior Programme Manager bij de ontwikkelingsmaatschappij. “Daarom willen we samen met overheidsinstanties, bedrijfsleven en kennisinstellingen naar effectieve (innovatieve) oplossingen gaan zoeken. Zo’n samenwerking met Vlakwa is hier een mooi voorbeeld van.”

Droogteagenda

Noord-Brabant kampt met de gevolgen van de klimaatverandering, zoals verdroging en piekbuien die voor wateroverlast zorgen. Daarom stelde de provincie een droogteagenda op met maatregelen, zoals meer water vasthouden in het watersysteem, en meer aanvoeren. Doel is om uiteindelijk meer te infiltreren, het water anders te benutten en minder grondwater te onttrekken.

De provincie Noord-Brabant steunt het platform van harte en is benieuwd naar de bedrijven die zich melden. “Brabant heeft innovaties en samenwerking uit binnen- en buitenland hard nodig om alle doelstellingen te bereiken”, aldus de woordvoerder.

Minder grondwater

Het streven is ook dat de industrie minder grondwater gebruikt en minder water laat verdampen in hun processen. Verder wil Noord-Brabant vanaf januari 2026 de grondwaterheffing voor bedrijven uitbreiden. Bedrijven die 50.000 m³ oppompen moeten ook gaan afrekenen.

Nu betalen alleen ondernemingen die jaarlijks meer dan 150.000 m³ grondwater per jaar oppompen. De heffing kan 1 miljoen euro extra opleveren om de verdroging te bestrijden.

Innovatie

Deze uitdagingen vragen ook om nieuwe oplossingen, stelt Van Mourik. “En daar dragen onze leden graag aan bij. Daarom zoeken we eindgebruikers die met ons willen samenwerken.” Hij bespeurt echter enige terughoudendheid bij eindgebruikers om hun problemen te delen. Het is lastig om de industrie hierbij te betrekken. “Dat is jammer, want we hebben veel te bieden”, stelt Van Mourik.