Nereda
De testlocatie met de Nereda Verdygo Package Plant op rwzi Weert. De NVPP is modulair gebouwd en straks makkelijk vervoerbaar naar locaties met acute waterschaarste (foto: Waterschap Limburg).

Een heel jaar wordt op rwzi Weert een kleine modulair gebouwde Nereda afvalwaterzuiveringsinstallatie getest die naar locaties kan worden verplaatst waar dringend behoefte is aan water. Dat kan overal zijn: in de landbouw, bij bedrijven, in een woonwijk, of in de natuur. Er is één voorwaarde: er moet wel een rioolbuis in de buurt zijn.

Op 18 oktober hebben RoyalHaskoningDHV en Waterschapsbedrijf Limburg op rwzi Weert officieel de testlocatie in gebruik genomen met de Nereda Verdygo Package Plant (NVPP). Op de rwzi staat al een grote Nereda-installatie en daar is nu een kleine, transportable versie bij gekomen. Voor de test is een jaar uitgetrokken, waarbij in eerste instantie de aandacht uitgaat naar de optimalisatie van de biologie met het aerobe korrelslib. Daarbij zal ook gestuurd worden op de effluentkwaliteit met lagere of juist hogere stikstof- en fosfaatgehalten. Later worden er nog nabehandelingsfilters aan toegevoegd voor de verwijdering van microverontreinigingen.

Verdygo

De NVPP-installatie is gebouwd op basis van het Verdygo-principe, een modulair en gestandaardiseerd bouwsysteem voor rwzi’s. Zo zijn de hele bediening, de monitoring en de pompen van de NVPP in één container ondergebracht. De bijzondere constructie van de drie reactoren (50 m3) komt op het conto van metaalbedrijf SBE uit Eijsden.

Makkelijk op transport

Het hele ontwerp van de NVPP is erop gericht om de hele zuivering snel te kunnen vervoeren en op te bouwen op een locatie waar acuut behoefte is aan schoon zoetwater. Tijdens langere perioden van droogte kan dat zijn in de landbouw, voor het leveren van irrigatiewater, of bij glastuinders voor gietwater. Andere locaties kunnen liggen bij de industrie of in een woonwijk waar tijdelijk onvoldoende capaciteit is voor de watertoevoer. Ook denkbaar is de inzet van de NVPP voor meerdere maanden in de natuur, als kwetsbare beeksystemen dreigen droog te vallen of als het grondwater moet worden aangevuld. In alle situaties zal de gevraagde effluentkwaliteit anders zijn. De belangrijke voorwaarde voor de inzetbaarheid is de aanwezigheid van een nabijgelegen rioolstelsel, waar het afvalwater vandaan kan worden gehaald. De mobiele NVPP-installatie kan dan dagelijks 400 m³ gezuiverd water leveren.

Pinkpop

Tijdens de officiële lancering kwam ook de inzet bij Pinkpop ter sprake. Dijkgraaf Saskia Borgers van Waterschap Limburg maakte daarbij wel een kanttekening: “Wij zeggen ‘liever niet’, want dan blijf je op- en afbouwen. We zien liever de inzet op het bestrijden van droogte op plekken waar de waterschaarste urgent is.” Ook kwam de inzetbaarheid ter sprake bij het Waterschapsbedrijf Limburg zélf, als er problemen zijn met een riooltransportleiding. In zo’n geval kan een deel van het rioolwater met de NVPP tijdelijk worden afgevangen.

Flexibiliteit

René Noppeney, hoofd van het biosources team bij RoyalHaskoningDHV, benadrukte bij gelegenheid de flexibiliteit van NVPP. Hij noemde speciaal de inzet in de winter voor het aanvullen van grondwater. “Dan kan je voor de NVPP volstaan met minder inname van rioolwater en krijg je een hogere zuivering. Als we daar dan de aanvullende nazuiveringstechnieken bijzetten, worden ook de microverontreinigingen verwijderd.” Hij hoopt op een even succesvolle uitrol als de grotere Nereda-installatie, waarvan er wereldwijd momenteel al meer dan honderd in gebruik zijn.