Een project dat zich richt op het ontwikkelen van kennis en handelingsperspectieven om stedelijke gebieden weerbaar te maken tegen droogte, is door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gehonoreerd. Een consortium ontvangt in totaal 3,3 miljoen euro vanuit het programma ‘Droogte in de Bebouwde Omgeving’ (DroBE) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).
De NWA-call DroBE is opgezet om kennis uit verschillende vakgebieden en sectoren te bundelen – ze faciliteert de samenwerking tussen fundamenteel, toegepast en praktijkgericht onderzoek. Drie eerder geselecteerde deelconsortia werkten samen in een interdisciplinaire samenwerking om één geïntegreerd onderzoeksvoorstel te schrijven. Dit heeft geleid tot de vorming van het nieuwe consortium achter ‘Dorstige Steden’. Dat consortium bestaat uit universiteiten, hogescholen en kennisinstellingen, gemeentelijke overheden, waterschappen, de Stichting RIONED, het Netwerk Samen Klimaatbestendig en Treeport BCT Partners. Het project onderzoekt onder leiding van dr. Ted I.E. Veldkamp (Hogeschool Rotterdam) hoe droogte de Nederlandse stedelijke gebieden raakt en hoe hiermee kan worden omgegaan. Het doel van dit transdisciplinaire project is om op basis van deze inzichten handelingsperspectieven te ontwikkelen voor overheden, bedrijven en burgers.
Weinig voorbereid
De Nederlandse bebouwde omgeving is herhaaldelijk geraakt door droogte, met financiële, ecologische en maatschappelijke effecten. Door klimaatverandering en stedelijke ontwikkelingen zal het droogterisico naar verwachting toenemen. Ofschoon overheden droogte als een risico erkennen, hebben weinige zich daarop voorbereid. Dat komt volgens de projectpartners door gebrek aan inzicht in de stedelijke waterbalans onder droogte, de kwetsbaarheid van stedelijke watergebruikers, onduidelijkheid in rol en verantwoordelijkheid van betrokken actoren en door ontbrekende handelingsperspectieven. Met transdisciplinair onderzoek moet ‘Dorstige Steden’ bijdragen aan een klimaatbestendige, droogteweerbare, en waterrobuuste bebouwde omgeving. Dat moet gaan gebeuren door de benodigde kennis, inzichten, instrumentaria, principes en ontwerpen te ontwikkelen, verzamelen en verbinden en handelingsperspectieven te formuleren.
Oorsprong van de call
De NWA-call DroBE werd ontwikkeld in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (nu Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur), samen met Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, RIONED, Platform Slappe Bodem, Waternet, Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam.
Nationale Wetenschapsagenda
De basis van de totstandkoming en vernieuwing van de Nationale Wetenschapsagenda ligt bij burgers. In het NWA-programma is de verbinding van samenleving en wetenschap essentieel. Overheden, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en burgers ontwikkelen en benutten samen kennis om tot wetenschappelijke en maatschappelijke impact te komen. En aan de hand van wetenschapscommunicatie wordt kennis gedeeld in de samenleving om de betrokkenheid bij en het vertrouwen in wetenschap te vergroten.