Ctgb
(foto: Creative Commons)

Het Ctgb gaat actie ondernemen tegen stoffen in bestrijdingsmiddelen die structureel de toelatingsnormen in oppervlaktewater overschrijden. Dit kan door aanvullende maatregelen voor te schrijven om de verspreiding van de middelen naar omliggende gebieden te beperken, zoals extra driftvoorschriften.

Het college baseert zich hierbij op monitoringsgegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas, met name de lijst van ‘Top overschrijdende stoffen’.

Als er sprake is van een terugkerend patroon van overschrijdingen, zal het Ctgb de toelating van deze stoffen herbeoordelen.

Om te kunnen ingrijpen in een bestaande toelating maakt het Ctgb gebruik van artikel 44 van de Europese Verordening voor bestrijdingsmiddelen. Het kan daarbij verschillende maatregelen opleggen, zoals het voorschrijven van aanvullende drift-reducerende maatregelen, het verlagen van de dosering of toedieningsfrequentie, of het intrekken van bepaalde toepassingen of zelfs de gehele toelating.

Pendimethalin

Dat zou het Ctgb bijvoorbeeld kunnen doen in Noord-Holland. Hier zijn op 17 locaties van Noord-Hollandse wateren overschrijdingen van de giftige stof pendimethalin aangetroffen. Een belangrijke vraag volgens het Ctgb is die naar de mate van overschrijding en of deze structureel is.

Volgens MOB is de afzet van middelen met pendimethalin in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, van 63 ton in 2010 tot 131 ton in 2022.

MOB heeft een maatwerkverzoek ingediend bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om het gebruik van de giftige stof te verbieden. Hoewel het waterschap niet bevoegd is om een verbod in te stellen, pleit het er wel voor om het lozen van verontreinigende stoffen in het oppervlaktewater te minimaliseren, aangezien dit de waterkwaliteit schaadt.

Nieuwste methodieken

Bestrijdingsmiddelen worden volgens het Ctgb doorgaans eens in de tien jaar herbeoordeeld, waarbij de nieuwste methodieken en striktere emissieschattingen worden toegepast.

Bij structurele overschrijdingen van de toelatingsnormen in het oppervlaktewater is het belangrijk dat het Ctgb ook tussentijds maatregelen kan nemen. Om deze reden heeft het college deze nieuwe beleidsregel vastgesteld.

Publieke consultatie

Aan het besluit van het college ging een publieke consultatie vooraf. Daarop kwamen ruim honderd reacties binnen van 24 organisaties, waaronder bedrijven, milieuorganisaties en drinkwaterbedrijven. De eerste besluiten op basis van deze beleidsregel worden in 2025 verwacht. Vervolgens wordt dit beleid jaarlijks herzien op basis van de nieuwste monitoringsgegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas.