Het Hoogheemraadschap van Rijnland is in november een pilot gestart in de Kleine Poel, een deel van de Amstelveense Poel, met als doel de waterkwaliteit te verbeteren. In samenwerking met aannemer Verboon Maasland worden werkzaamheden uitgevoerd zoals het baggeren van de waterbodem, het aanbrengen van een nieuwe zandlaag en het isoleren van de poel. Bijzonder aan dit project is het gebruik van waterstoftechnologie: een aggregaat die draait op grijze waterstof voorziet de elektrische kranen, de duwboot en de bouwkeet van energie.
Deze aanpak sluit aan bij Rijnlands ambitie om in 2050 volledig circulair te werken en het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.
Rijnland wil nieuwe technieken een kans in de projecten geven. Eén van die nieuwe technieken is de inzet van de aggregaat bij het baggeren in de Amstelveense Poel. Die draait vooralsnog op grijze waterstof, opgewekt met fossiele bronnen, maar doel is om uiteindelijk groene waterstof te gebruiken.
Rijnland sluit de Kleine Poel af, om in het afgesloten deel te testen of de maatregelen inderdaad de waterkwaliteit verbeteren.
Samenwerking
Het project is een samenwerking tussen de gemeenten Amsterdam en Amstelveen, de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Verboon Maasland onder begeleiding van Niebeek Milieumanagement.
Rondleidingen
Om geïnteresseerden de kans te geven kennis te maken met deze innovatieve techniek, organiseerde Rijnland op 5 november 2024 rondleidingen op de projectlocatie.
Tijdens deze rondleidingen kregen bezoekers uitleg over de toegepaste waterstoftechnologie en de maatregelen die worden genomen om de waterkwaliteit te verbeteren.
Deze pilot is een belangrijke stap in het streven naar duurzamere waterbeheerpraktijken en kan als voorbeeld dienen voor toekomstige projecten in Nederland, stellen de betrokken partijen.