Watersnoodramp

Stichting Overijsselacademie werkt samen met Het Oversticht en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) aan een project naar aanleiding van de tweehonderdjarige herdenking van de Watersnoodramp van 1825 op 4 en 5 februari 2025. Via verschillende deelprojecten wordt het historische verhaal van de watersnoodramp, die grote delen van West-Overijssel trof, verbonden met de actuele uitdagingen op het gebied van waterbeheersing en klimaatadaptie. Doel is om op basis van het verleden het waterbewustzijn in onze leefomgeving te vergroten. De deelprojecten zijn:

  • De Overijsselacademie en Het Oversticht maken een vijfdelige verhalende podcastserie over de watersnoodramp en de lessen die we daarvan kunnen leren voor ons huidige waterbeheer. Deze serie komt op 4 februari 2025 beschikbaar op alle bekende podcastplatforms.
  • Het Oversticht ontwikkelt een speciale online Storymap met daarop verhalen en (archeologische) artefacten over de manier van leven met het water in de IJssel-, Vecht- en Zuiderzeedelta. Wat kunnen we hier vandaag de dag van leren?
  • WDODelta werkt aan duurzaam behoud en ontwikkeling van watererfgoed in de regio door middel van de restauratie van het monumentale gemaal A.F. Stroink en het hoogwaterkanon bij Blankenham.
  • De Overijsselacademie maakt samen met rivierjournalist Wim Eikelboom en conceptontwikkelaar Johan Akkerman een rondreizend Watersnoodlab over de watersnoodramp van 1825 en de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van hoogwaterveiligheid. Doel is om bewoners en bezoekers van de regio in straten, wijken en op festivals en evenementen te informeren, bewustzijn te vergroten en hen te laten nadenken over maatregelen tegen hoogwater.
  • Stadsarchief Kampen maakt een verbindende buitententoonstelling over de Watervloed van 1825 gebaseerd op de eigen collectie, waarin zij ook ruim aandacht willen geven aan de podcastserie en de Storymap. Daarbij verwerken zij Kamper verhalen uit de podcast op de buitenpanelen. Er wordt bovendien samengewerkt met het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe. Zo brengen we samen het verhaal van de vergeten watersnoodramp van 1825 in kaart.
  • Stadsarchief Kampen en het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe ontwikkelen een langeafstandsfietsroute van circa 80 kilometer langs plekken van het rampgebied van 1825. Dit deelproject is een blijvend product.

Watersnoodsymposium
Om bij het tweehonderdjarige verleden van de watersnood stil te staan en de diverse initiatieven te lanceren, organiseren we op 5 februari 2025 een Watersnoodsymposium met een gevarieerd programma waarin het thema waterveiligheid wordt neergezet als basis voor diverse activiteiten in 2025. De organisatie is in handen van de Overijsselacademie, Het Oversticht, WDODelta en het Stadsarchief Kampen.

Datum
5 februari, 13.00 – 17.00 uur

Locatie
Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen (aan de IJsselkade). Er is ruimte voor 120 personen

Doelgroep
Geïnteresseerd publiek, professionals

Dagvoorzitter
Rivierjournalist en IJssel-ambassadeur Wim Eikelboom

Programma-onderdelen (concept)

12.30-13.00
Inloop. Stadsomroeper heet gasten buiten hartelijk welkom.

13.00-13.05
Welkom door Floris Joustra, directeur SA Kampen, en/of Erik Faber wethouder gemeente Kampen, als gastheer van de locatie.

13.05-13.15
Openingswoord Wim Eikelboom, met prikkelende bijdrage over liefde voor de IJssel/water, legt ook link met 1825        

13.15-13.35
Lezing over watersnoodramp van 1825 door Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis RU Nijmegen en auteur van de boeken Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland en Wij en het water. Een Nederlandse geschiedenis.

13.35-13.50
Optreden muzikant met een paar liedjes gericht op water, rampen, etc.

13.50-14.10
Lancering podcastserie 1825, interview met makers Martin van der Linde (Overijsselacademie) & Marieke van Zanten (Oversticht) + enkele podcastgasten. Gert Harm ten Bolscher lanceert de podcast en Storymap door op ‘de knop’ voor lancering te drukken -> start video met trailer van podcast en titelsong ‘Waterwolf’ van Hendrik Jan Bökkers)

14.10-14.20
Bijdrage Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde provincie Overijssel, portefeuillehouder subsidieregelen ‘Het Verhaal van Overijssel’. (belangrijkste financier van 1825-project)

14.20-14.35
Presentatie (archeologische) vondsten over manier van leven met het water vóór 1825 (Storymap), door Eva Kaptijn en Olaf Satijn van Het Oversticht.

14.35-14.50
Presentatie Gert Jan de Boer, adviseur Erfgoed & Klimaat bij Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, over kaartmateriaal van RCE als hulpmiddel bij stresstesten

14.50-15.00
Filmteaser Buitententoonstelling Stadsarchief Kampen (ism Julius Media)

15.00-15.40 PAUZE

15.40-16.00
Lezing Adriaan Duiveman, historicus (met Kamper roots) aan KU Leuven, over hoe cultuurhistorische verhalen over ons waterstaatsverleden ons huidige klimaatdebat beïnvloeden

16.00-16.40
Panelgesprek olv Wim Eikelboom over huidige klimaatopgaven en uitdagingen op gebied van waterbeheer. Met o.a. Nanco Dolman (Deltares), Dirk Siert Schoonman (dijkgraaf WDOD), wethouder Erik Faber (gemeente Kampen) met water in portefeuille, klimaatactivist Tessel Hofstede (woont in Olst), meer suggesties?

Mogelijke gespreksthema’s: rol van bypass Kampen, zijn ‘waterbommen’ reële bedreiging?, suggesties?

16.40-16.50
Pitch rondreizend Watersnoodlab door Wim Eikelboom en Johan Akkerman + toelichting overige wateractiviteiten in agenda voor 2025.

16.50-17.00
Optreden muzikant met een paar liedjes gericht op water, rampen, etc.

17.00
Slot, borrel en nazit