KNAW bekroont bestrijding blauwalg met driehoeksmossel

Driehoeksmosselen kunnen met blauwalg besmet zwemwater zuiveren, ontdekten de vwo’ers Sanne van den Bogaerdt en Friso Schut van het Da Vinci College in Leiden. De driehoeksmossel blijkt goed te werken omdat deze mossel ook bestand is tegen dieptes in een plas. De leerlingen krijgen een onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in de categorie Natuur en Gezondheid.
De VWO-leerlingen klopten voor hun onderzoek aan bij Hoogheemraadschap van Rijnland en Aquon en zij mochten in hun laboratorium proeven uitvoeren. Daar bleek dat de mosselen al binnen een tijdsbestek van een uur zorgden voor helderder water. Het gebruik van driehoeksmosselen voor het bestrijden van blauwalg is overigens niet nieuw. De Noord-Aa-plas in Zoetermeer startte vorig jaar een proef met het uitzetten van de driehoeksmosselen op een langgerekt kunstrif van substraat.
Zoetwatermossel
De zuiverende werking van de driehoeksmossel kan worden verklaard omdat hij zijn voedsel uit het water in de omgeving haalt. De mossel filtert stikstof en fosfaat uit het water en verwijdert zo de belangrijkste voedingsbronnen voor de blauwalg. Maar dat is nog niet alles. Voor de driehoeksmossel is de blauwalg zelf ook nog eens een lekker hapje. De blauwalg krijgt het dus extra moeilijk.
Onderwijsprijs
De KNAW beoordeelde dit jaar 324 profielwerkstukken van 166 verschillende scholen. In de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek zijn steeds drie prijzen te verdelen. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2000 euro, de tweede prijs 1500 euro en de derde prijs 1000 euro. Verder krijgen de docenten die de winnende leerlingen hebben begeleid een masterclass bij de KNAW en krijgen de scholen een officiële plaquette. De prijsuitreiking vindt plaats op 13 juni.