Paul Roeleveld (Royal Haskoning DHV), Hein Pieper (Dijkgraaf waterschap Rijn & IJssel, bestuurslid Unie van Waterschappen), professor Jan Jonker (Radboud Universiteit), Erwin Dirkse (voorzitter ENVAQUA), Peter Diez (directeur Internationaal, Ministerie Infrastructuur & Waterstaat), Arie Kraaijeveld (aanjaagteam Holland Circular Hotspot), Frank Buijs (directeur ENVAQUA) en NWP-directeur Lennart Silvis. (foto: ENVAQUA/Hein Athmer).

De brancheorganisatie voor milieu- en watertechnologie ENVAQUA wil dat de Nederlandse overheid de wet- en regelgeving voor de circulaire economie aanpast. Nu beperken onduidelijke en tegenstrijdige regels de ontwikkeling van de sector. ENVAQUA-voorzitter Erwin Dirkse overhandigde daarom op donderdag 18 januari in Soesterberg het boek ‘Laten we samen leidend zijn’ aan vertegenwoordigers van overheid, wetenschap en bedrijfsleven.

In het boek is te lezen waar Nederlandse exporteurs van biologische, hernieuwbare materialen en technologie in de praktijk mee te maken krijgen. Zo wordt bijvoorbeeld de opwekking van biogas gesubsidieerd, maar krijgt de productie van bioplastics geen financiële impuls. Het gevolg is dat de productie van bioplastics achterblijft. Ook het produceren van bijvoorbeeld eiwitten uit eendenkroos wordt gehinderd door wet- en regelgeving. Voedingsmiddelen die voor 1997 geen voedingsmiddel waren, moeten in Europa namelijk uitgebreid worden gekeurd. Dat leidt dat een forse vertraging van een eventuele marktintroductie, terwijl hetzelfde product in Azië al lang wordt gegeten.

Thuismarkt
Volgens Paul Roeleveld, die voorzitter is van de ENVAQUA werkgroep Biobased Technology lopen de bedrijven tegen drie zaken aan. “De wetgeving, de kosten én de ruimte die op de thuismarkt geboden wordt.” Innovaties vragen soms om een jarenlange investering. Bedrijven zijn geholpen als de overheid helpt om de onrendabele top te verkleinen. Doordat groene energie wordt gesubsidieerd vanuit de Stichting Duurzame Energieproductie en biobased grondstoffen niet, ontstaat er een ongelijk speelveld.

Export
ENVAQUA-voorzitter Erwin Dirkse benadrukt dat een bloeiende thuismarkt essentieel is voor de export naar het buitenland. ”De praktijk is echter dat ons succes als exporteurs wordt beperkt, omdat de Nederlandse wet- en regelgeving nog onvoldoende rekening houdt met biobased technologie.” De overheid zou die knelpunten kunnen wegnemen door duidelijkheid te scheppen over investeringen en subsidies, maar ook over voldoende experimenteerruimte. ENVAQUA vertegenwoordigt 125 toonaangevende lidbedrijven die wereldwijd actief zijn met een gezamenlijke omzet van 4,2 miljard euro en 20.000 FTE.