Het noodweer dat zondagnacht over Nederland trok, veroorzaakte in heel het land wateroverlast. In sommige delen van Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en in het Rivierengebied viel er 40 tot 50 millimeter neerslag, meldt Weeronline. De hevige buien toonden daarmee opnieuw aan dat de stresstesten die de gemeenten in het kader van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie worden geacht uit te voeren, geen overbodige luxe zijn.
In Limburg kreeg de brandweer ruim zeventig meldingen. In Roermond stroomde het water huizen binnen en in Kerkrade kwamen hele straten blank te staan. In Roermond moest de brandweer ook met pompen aan de slag bij een zorgcentrum. Doordat op het dak van het zorgcentrum de waterafvoer geblokkeerd was, stroomde het water de receptieruimte in. Het euvel was snel verholpen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
Van Zuid naar Noord
De buien trokken vanuit België en Duitsland via Limburg en Brabant het land binnen. In de omgeving van Venlo ging de regen gepaard met forse hagel. De hagelstenen hadden een omvang van zo’n 3,5 millimeter. Maar ook in Tilburg, Rotterdam, Amsterdam en Zaandam kwamen bij de brandweer meldingen binnen van wateroverlast.
Stresstest tegen wateroverlast
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat in september 2017 is verschenen, staat dat gemeenten voor 2019 een stresstest ‘moeten’ uitvoeren om wateroverlast te voorkomen. Daarmee krijgen de gemeenten en waterschappen meer zicht op de knelpunten. Waterforum inventariseerde in het magazine van april hoe de gemeente Amersfoort zo’n stresstest uitvoert. Lees hier meer over dat traject.