Onderzoekers van Wetsus in Leeuwarden presenteerden op 30 november de eerste resultaten van het onderzoek naar de invloed van digestaat uit vergisting op de bodemkwaliteit. In de zaal waren vooral boeren aanwezig. Restproducten van vergisting toevoegen aan de bodem leidt tot minder kunstmestgebruik, de bodem kan beter water vasthouden en de biodiversiteit wordt groter.
Onderzoekers van Wetsus wilden weten of de microbiologische kennis van water in zuiveringsinstallaties ook opgaat voor de bodem. Daarom keken ze naar de gevolgen voor de bodem als er digestaat, een nuttig overblijfsel na vergisting, aan wordt toegevoegd. Digestaat bleek, in vergelijking met andere mestvormen, de biodiversiteit van de bodem het meest te verhogen. Bovendien lijkt de bodem ook beter water vast te houden en daarmee lijkt het een goede maatregel in de weerbaarheid van de bodem om droogte te bestrijden.
Voedingsstoffen
Na vergisting van mest, bermafval of gft-afval blijft het digestaat over. Daar zitten veel voedingsstoffen en mineralen in als restproducten van microbiologische processen. De onderzoekers wilden weten wat de bacteriën in de bodem precies doen en hoe we die kunnen beïnvloeden. Ze vergeleken daarvoor verschillende stukken land waaraan digestaat of drijfmest was toegevoegd. Daaruit bleek, tot verbazing van de onderzoekers, dat de biodiversiteit na het toevoegen van digestaat hoger was.
Beter water vasthouden
Ook bleek de bodem met digestaat meer bacteriële stoffen te bevatten die de bodem robuuster maken. Het digestaat bleek de aanmaak van die stoffen te stimuleren. Dit was onderzocht op verschillende percelen zandgrond bij Heelsum in Gelderland. Verder was er meer stikstof aanwezig in de bodem in het voorjaar, waardoor boeren kunnen besparen op het kunstmestgebruik in die periode. Andere belangrijke bodemorganismen zoals schimmels, die samenwerken met planten, werden ook in grotere aantallen gezien. Daardoor kan de bodem beter water vasthouden. Dit kan een belangrijke maatregel zijn in de weerbaarheid van de natuur tegen droogte.
Erosie tegengaan
De onderzoekers denken ook dat digestaat uiteindelijk zelfs kan helpen in het tegengaan van erosie, waardoor nutriënten zoals stikstof uitspoelen. Door slim te spelen met het digestaat kan de bodem weer meer als spons fungeren, voor water en andere stoffen. Ook op deze manier is de bodemweerbaarheid tegen droogte te verbeteren.