damwanden
Een van de twee proeflocaties is aan de rivierzijde naast de Oijense Benedendijk in Oijen, ter hoogte van de rwzi van waterschap Aa en Maas (foto: Meanderende Maas).

Tussen 1 en 12 mei worden op twee proeflocaties in het projectgebied Meanderende Maas damwanden aangebracht. Daarbij wordt gemonitord hoeveel trillingen en geluid er vrijkomen bij het trillend of drukkend aanbrengen van de damwanden.

De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart, met het klaar maken van de locaties en het vervoer van de machines ernaartoe. Na afloop van de proef worden de damwanden weer verwijderd. De proef is onderdeel van de voorbereidingen op de uitvoering van het dijkversterkingsproject Meanderende Maas. De informatie die tijdens de proeven wordt verkregen is belangrijk om tijdens de toekomstige uitvoering zoveel mogelijk hinder voor de omgeving en schade aan huizen te voorkomen. Ook willen de projectpartners weten of ze op grote diepte de damwanden onbeschadigd in de zware grondlagen kunnen aanbrengen of dat er daarvoor extra maatregelen nodig zijn.

Twee locaties

Er zijn twee proeflocaties, allebei op grond van Natuurmonumenten. Bodemonderzoek toont aan dat op beide locaties harde grondlagen aanwezig zijn die vergelijkbaar zijn met de dijk waar de damwanden uiteindelijk moeten komen. De eerste proeflocatie is aan de rivierzijde naast de Oijense Benedendijk in Oijen, ter hoogte van de rwzi van waterschap Aa en Maas. Daar wordt een damwand zowel in de grond getrild als gedrukt. Deze locatie is ter plaatse van het kleidepot van Wetering. De tweede locatie ligt verder van de dijk in de uiterwaard ter hoogte van Huis te Dieden. Hier wordt een damwand alleen trillend aangebracht. De damwanden gaan 15 meter de grond in en worden in delen aangebracht. De breedte van de damwanden is 28 meter in Oijen en 13 meter bij Dieden.

Uitvoerders

De organisatie van de proef is in handen van aannemer Boskalis, die daarbij samenwerkt met de bedrijven Sterk BV en Hanselman. Sterk is een nieuwe partij in het project Meanderende Maas en is gespecialiseerd in het in de grond brengen van damwanden. Het bedrijf is geselecteerd om net als Boskalis al tijdens fase van de planuitwerking mee te denken over de uitvoering van de werkzaamheden. Sterk heeft veel ervaring met kleine en grote dijkversterkingsprojecten. Hanselman is sinds februari al betrokken bij het project Meanderende Maas en voert de hoogtemetingen uit bij circa 110 gebouwen in het projectgebied. Die metingen worden gedaan om de natuurlijke zetting van de gebouwen te bepalen.

Dijkversterking met damwanden

Om de Brabantse Maasdijk van Ravenstein tot de sluis bij Lith te versterken, zijn op een groot deel van de dijk, circa 17,5 km van de ruim 26 km te versterken dijk, in de grond damwanden nodig. De proef in mei maakt onderdeel uit van de voorbereidingen. Die vinden plaats om na de terinzagelegging, de eventuele verwerking van zienswijzen, de officiële besluiten en definitieve vergunningen snel te kunnen starten met de uitvoering.

Project Meanderende Maas

In project Meanderende Maas werken tien organisaties samen aan het versterken van de Brabantse Maasdijk in combinatie met rivierverruiming aan zowel Gelderse als Brabantse zijde én gebiedsontwikkeling. De projectpartners zijn: waterschap Aa en Maas (trekker van het project), provincie Noord-Brabant, gemeente Oss, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincie Gelderland, gemeente West Maas en Waal, gemeente Wijchen, waterschap Rivierenland en Natuurmonumenten. Het project valt onder zowel het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) als het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), de Kader Richtlijn Water, de Programmatische Aanpak Grote Wateren en het Deltaprogramma Maas, onderdeel van het Nationale Deltaprogramma.