Vallei en Veluwe Klimaatbestendig en de Wageningen University & Research hebben een kaart ontwikkeld die de Regio Vallei en Veluwe in deelgebieden indeelt. Deze kaart van het Natuurlijk Basissysteem kan helpen ‘bodem en water sturend’ van het kabinet te concretiseren voor beleidsadviseurs bij gemeenten, provincie en waterschap in de regio Vallei en Veluwe.
Op welke plekken is de bodem van zand, en waar van klei? Waar is het van nature nat en waar droog? Dit zijn belangrijke vragen die spelen in onder andere de regio Vallei en Veluwe. Zulke omstandigheden zijn bepalend voor de keuzes die beleidsadviseurs kunnen maken. Daarvoor is de kaart Natuurlijk Basissysteem van Wageningen University & Research en Vallei en Veluwe Klimaatbestendig ontwikkeld. Laatstgenoemde bestaat uit een samenwerkingsverband van 28 gemeenten, 2 provincies, Waterschap Vallei en Veluwe, Vitens, GGD’s en Veiligheidsregio in de Vallei en Veluwe en Rijkswaterstaat. Zij hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om, door samen te werken, ervoor te zorgen dat de regio Vallei en Veluwe in 2050 klimaatbestendig is.
Kaart is onderdeel van de visie 2120
Vallei en Veluwe Klimaatbestendig ontwikkelt een visie 2120 voor de regio Vallei en Veluwe, die eind 2023 gereed moet zijn. Deze toekomstvisie helpt om fundamenteel andere keuzes voor te stellen, omdat de focus op de verre toekomst het mogelijk maakt over huidige kaders en belemmeringen heen te stappen. Een eerste stap hierbij is het natuurlijk systeem goed en letterlijk in kaart te brengen.
Brochure
Naast de kaart is er ook een brochure te downloaden op de website www.klimaatenveluwe.nl. Deze brochure helpt bij ruimtelijke plannen en geeft goed inzicht in de keuzes en mogelijke knelpunten, ondersteunend bij de kaart.
De kaart en brochure zijn bedoeld voor beleidsadviseurs bij gemeenten, provincies en waterschappen die zich bezighouden met o.a. RO, duurzaamheid, klimaat, water, bodem en ondergrond.
Er is een uitlegvideo over de werking van de kaart, zie onder.