![Ondertekening-IRAS-KWR Academische Werkplaats](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2023/07/Ondertekening-IRAS-KWR.jpg)
Onderzoeksinstituut KWR en het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht willen met een ‘Academische Werkplaats Gezond en Veilig Water’ kennisleemten dichten in de risicobeoordeling van stoffen in water. Zij tekenden daartoe een samenwerkingsovereenkomst.
Met de Academische Werkplaats bundelen KWR en IRAS hun krachten om vragen vanuit wetenschap, onderwijs en praktijk te beantwoorden. Wereldwijd worden veel verschillende verontreinigingen in het water aangetroffen, terwijl de schaarste van watervoorraden toeneemt als gevolg van verstedelijking, stijgend chemicaliëngebruik en klimaatverandering. Voor nieuwe verontreinigende stoffen is het niet altijd duidelijk of deze een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid van mens en milieu. Dit vormt een probleem voor beleid, maatschappij en bedrijfsleven om onderbouwde keuzes te maken in de beoordeling van waterverontreinigingen. Met de inzet van blootstellingsstudies, epidemiologie en toxicologie moet de Academische Werkplaats hierbij gaan helpen.
Vertalen van wetenschappelijke kennis
“De kracht van deze samenwerking zit in het vertalen van wetenschappelijke kennis naar relevantie in de (drink)waterpraktijk”, zegt Milou Dingemans, onderzoeker bij KWR. “Het zorgt voor een bevestiging van de bestaande samenwerking op het gebied van de toxicologie en innovatieve methoden, zoals in vitro testen voor specifieke orgaansystemen. En het ontsluit voor ons expertise op het gebied van blootstellingstudies en de epidemiologie.”
Platform
De Academische Werkplaats Gezond en Veilig Water moet een platform bieden voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie op het gebied van waterkwaliteit en gezondheid. Het doel is het omzetten van kennis en kunde in maatschappelijke en commerciële toepassingen voor de (drink)watersector. Relevante theorieën, modellen en instrumenten voor het vaststellen van toxicologie en blootstelling van (opkomende) stoffen in drinkwater(bronnen), kunnen hier in de praktijk worden getest. Uitkomsten kunnen met elkaar worden gedeeld en relevante resultaten kunnen leiden tot publicaties. Hier zouden dan weer concrete (onderzoeks)projecten uit voort kunnen komen, rekening houdend met de prioriteit die vanuit praktijk, bedrijfsleven of arbeidsmarkt wordt ingegeven.
Studenten
Binnen de Academische Werkplaats kunnen IRAS-studenten kennismaken met een deel van hun toekomstige arbeidsmarkt. Ook kunnen ontwikkelingen en vragen op het gebied van beleid en markt vanuit drinkwaterbedrijven gemakkelijker worden beantwoord. Daarnaast kunnen via IRAS en via de drinkwaterbedrijven relevante fundamentele en toegepaste kennisvragen scherper worden geformuleerd. IRAS en KWR stellen beiden een coördinator aan voor een gezamenlijke vormgeving van de Academische Werkplaats en om als aanspreekpunt de samenwerking verder te versterken.