De provincie Zuid-Holland wil een dwangsom opleggen aan Chemours in Dordrecht voor een lozing van trifluorazijnzuur op het riool. De lozing valt volgens de provincie buiten de vergunning en kwam aan het licht bij een controle van DCMR Milieudienst Rijnmond.
DCMR nam 15 mei 2023 bij Chemours als onderdeel van zijn meetprogramma een watermonster. Een onafhankelijk laboratorium trof de onvergunde stof trifluorazijnzuur (TFA) aan in een concentratie van 84 microgram/liter.
pZZS
TFA is een potentieel zeer zorgwekkende stof op de lijst van het RIVM. De stoffen die op deze lijst staan voldoen mogelijk aan de ZZS-criteria, maar zijn nog niet als zodanig geclassificeerd. Bijvoorbeeld omdat bepaalde gegevens in het stoffendossier ontbreken, of omdat de evaluatie van de beschikbare toxicologische gegevens nog moet plaatsvinden.
Hulpmiddel
De lijst is een hulpmiddel voor bedrijven en vergunningverleners. Het doel is de uitstoot van potentiële ZZS uit voorzorg te beperken. In sommige gevallen kan classificatie als pZZS voor het bevoegd gezag aanleiding zijn om in de vergunning bepalingen op te nemen dat aanvullend onderzoek naar de effecten van de stof nodig is. Het is nog niet bekend of het ook als basis kan dienen voor emissiebeperking, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport ‘Industrie en omwonenden’ dat in april 2023 verscheen.
Rechtszaak
De rechter vindt in ieder geval van niet. Dat blijkt uit een rechtszaak die Chemours eerder tegen de provincie had aangespannen tegen het voornemen van de provincie om de uitstoot van chemische stoffen bij het chemiebedrijf versneld te verlagen. De provincie vindt het logisch om, behalve tegen de erkende zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), ook beperkingen op te leggen tegen stoffen die mogelijk in de nabije toekomst ook tot ZZS worden verklaard. De rechtbank ging hier niet in mee. De provincie is in hoger beroep gegaan.
Azijnzuur
Chemours laat weten dat TFA een natuurlijk voorkomend organisch zuur is met een vergelijkbare structuur als azijnzuur in azijn. “Het is geen stof die eerder in ons afvalwater is gemeten”, aldus de woordvoerder. “Chemours voert een onderzoek uit om de oorzaak of mogelijke bron van de stof te achterhalen. De resultaten van dat onderzoek zullen we delen met DCMR.” In monsters van latere data is volgens de woordvoerder geen TFA aangetroffen boven de detectiegrens door hetzelfde onafhankelijke laboratorium waarvan ook DCMR gebruik maakt
Handhavingstraject
“Wij zijn van mening dat het Chemours op basis van de huidige vergunning niet is toegestaan deze stof te lozen en zijn daarom een handhavingstraject gestart”, aldus gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) van Vergunningverlening in een tweet.
“Donderdag 29 juni 2023 heeft DCMR namens Gedeputeerde Staten (GS) een voorgenomen besluit gestuurd aan Chemours met onze bevindingen en een aankondiging van een last onder dwangsom van 125.000 euro per overtreding.”
Chemours heeft op basis van de Algemene wet bestuursrecht twee weken de tijd om een zienswijze te geven op het voornemen van de provincie tot het opleggen van een last onder dwangsom.