Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht verwacht dat de waterschapsbelasting in 2024 gemiddeld met 35% moet stijgen. De belangrijkste redenen zijn de hoge prijsstijgingen, de sterk gestegen kosten voor het uitvoeren van de taken, bijna uitgeputte reserves en toegenomen risico’s. Ook vorig jaar ging de belasting omhoog. PvdA, GroenLinks en de SP stellen vragen aan het college van B&W.
Voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht – verantwoordelijk voor de dijken en waterkwaliteit van de stad en de omgeving – is de waterschapsbelasting de enige inkomstenbron. Alleen kampt Waternet, die de belastingen van de Amsterdammer moet innen, al jaren met aanhoudende ict-problemen. Begin dit jaar moest er nog 237 miljoen euro worden geïnd, meldt AT5. Ook werd er vorig jaar meerdere keren geblunderd met datzelfde innen, bij ruim 25.000 Amsterdammers werd er in augustus bijvoorbeeld te veel geld afgeschreven door Waternet. In februari 2023 stapte de algemeen directeur van Waternet, Annelore Roelofs, uiteindelijk op vanwege de aanhoudende problemen.
Onvermijdelijk
Door de problemen noemt het Waterschap de verhoging nu onvermijdelijk. "We begrijpen dat dit slecht nieuws is voor alle inwoners en bedrijven in ons gebied", reageert Simon Deurloo namens het dagelijks bestuur van het Waterschap. "Het eerlijke verhaal is dat de tarieven tot nu toe te laag waren en dat er daardoor te krap begroot is. De reserves zijn bijna uitgeput. De verhoging is noodzakelijk om hier veilig te kunnen blijven wonen, met voldoende water en genoeg schoon water."
Vragen
De linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP – die in de raad van Stichtse Vecht zijn gekozen – hebben op initiatief van gemeenteraadslid Sophia Jeddaoui (PvdA) een reeks vragen aan het college van B&W gesteld. De volksvertegenwoordigers zijn volgens RTV Stichtse Vecht geschrokken van de enorme stijging: ” Verwacht wordt dat huishoudens met twee of meer bewoners volgend jaar 440 euro gaan betalen, tegen 323 euro dit jaar. Wie alléen in een huurhuis woont gaat 270 euro betalen, 70 euro meer dan dit jaar. Een huishouden in een koophuis betaalt volgend jaar meer dan 500 euro”, aldus de toelichting in de gestelde vragen.
Kleine beurs
De genoemde partijen zijn nieuwsgierig naar het standpunt van het college van B&W en vragen zich af wat de belastingverhoging van AGV voor het andere waterschap HDSR betekent? De partijen vinden dat niet de inwoners 'de prijs moeten hoeven te betalen voor deze tegenvaller in de begroting' en willen graag van het college van B&W weten in hoeverre zij dit steunt. De partijen willen dat huishoudens met een kleine beurs in aanmerking zouden moeten komen voor een kwijtschelding van deze tariefsverhoging door de gemeente. Ze vraagt specifiek aan het college hoe zij hier over denkt. Normaliter laat beantwoording van de vragen enkele weken op zich wachten. Het algemeen bestuur besluit in het najaar over de nieuwe tarieven. Dan wordt duidelijk of de prijzen omhoog gaan.