![Waterschap Hunze en Aa’s gaat de rwzi in Veendam moderniseren. Zo komen er drie nieuwe trommelzeven en een diepzandvanger (foto: Hunze en Aa's).](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2023/10/D0031922L0017975P001_Rwzi-Veendam_exp2_1024-696x701.jpg)
Waterschap Hunze en Aa’s gaat de rwzi in Veendam moderniseren. Zo komen er drie nieuwe trommelzeven en een diepzandvanger. De verbeteringen zijn nodig omdat de zandcyclonen en grofvuilroosters het einde van de technische en economische levensduur hebben bereikt. Hierdoor ontstaan storingen en is het waterschap geld kwijt aan extra onderhoud. Het algemeen bestuur stelt hiervoor 4,3 miljoen euro beschikbaar.
De zuivering in Veendam zuivert al zo’n 50 jaar het afvalwater uit Veendam en omgeving. Sinds die tijd zijn er uitbreidingen en optimalisaties geweest. De zandcyclonen en grofvuilroosters hebben echter het einde van de technische en economische levensduur bereikt. Dat levert verschillende problemen op in de bedrijfsvoering. Zo kunnen de vuilroosters alle vuilvracht niet goed verwerken door een combinatie van een te hoge stroomsnelheid en de zeeftechniek. Hierdoor komt er te veel vuil in het zuiveringsproces. Hierdoor ontstaan verstoppingen, slijten de installaties en is er steeds meer onderhoud nodig. Zo moet het waterschap jaarlijks een vuilrooster laten reviseren.
Zandcyclonen
De zandcyclonen hebben een beperkte ontwerpcapaciteit waardoor er bij veel vuil wateraanvoer storingen optreden. Om de installatie goed te kunnen laten functioneren, voert het waterschap nu de spoelwater aanvoer op. Dat kost weer extra energie. Bovendien zitten de zandcyclonen halverwege in het zuiveringsproces en niet aan de voorkant. Hierdoor komt er veel zand in het eerste deel van het systeem.
Storingen
Dit geeft storingen, zorgt voor extra preventief onderhoud en schoonmaakacties. Bovendien moeten de slibpompen continu draaien om verstoppingen door zand en vezels te voorkomen. Doordat de zandcyclonen en de vuilroosters niet optimaal functioneren raken de slibpompen regelmatig verstopt. Dit geeft extra werk, omdat het waterschap deze slibpompen zeer frequent moet demonteren en ontstoppen. Bovendien is de plaats van de slibpompen moeilijk bereikbaar en daarom wil het waterschap dit vanuit veiligheid- en welzijnsoogpunt op korte termijn verbeteren.
Voorontwerp
Het waterschap kiest in het voorontwerp voor een combinatie van drie trommelzeven en een diepzandvanger. Dat past binnen het hydraulisch profiel van de installatie en zorgt voor minder verstoringen, minder energieverbruik en minder vervuiling van de installatie en het slib, stelt Hunze en Aa’s.
Het waterschap trekt 4,3 miljoen euro voor de verbeteringen uit. Dat is 300.000 euro meer dan aanvankelijk werd begroot. Hunze en Aa’s gaat uit van een onzekerheidsmarge van 30 procent. De raming en de hoge onzekerheidsmarge worden veroorzaakt door aanzienlijk hogere materiaal- en loonprijzen ten opzichte van een paar jaar geleden. Daarnaast hebben de afgegeven prijzen van leveranciers een korte geldigheidsduur en werken ze met dagprijzen voor materialen. Bovendien betreft het een voorontwerp waarbij nog niet alle details bekend zijn.