zoetwaterberging
In samenwerking met Aquafin is in Wetteren is een Rain Shell ontworpen en gerealiseerd die wordt gebruikt om regenwater dat afkomstig is van daken en parkeerplaatsen van een winkelcentrum te bufferen en te zuiveren. Dit gezuiverde water wordt gebruikt als speelwater en voor het beregenen van volkstuintjes. (foto: EWB)

EWB Circular Rain startte in april in Zeeland met een onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid om de Rain Shell en diepte-infiltratie in te zetten. Doel is om een duurzame seizoensberging van zoet water te creëren voor de landbouw, gebruikmakend van afstromend hemelwater uit de dorpskern van Stavenisse. Zo wordt overtollig regenwater gedurende het hele jaar gezuiverd en opgevangen in een ondergrondse zoete bel.

De Urban Rainshell (URS) van EWB is een gepatenteerd onderhoudsarm regenwaterbergings- en -zuiveringssysteem op basis van natuurlijk, hernieuwbaar en circulair materiaal: schelpen en mineralen. Piekbuien worden afgekoppeld en ondergronds gebufferd via kolken en aanvoerdrains in een bed van schelpen. Vervuild water wordt gezuiverd door een mineralenmengsel. Dat gebeurt onder meer bij een project in het Belgische Wetteren.

Landbouwbedrijf

De afnemer van het zoetwater in Zeeland is landbouwbedrijf van ’t Hof. Het akkerbouwbedrijf richt zich op het telen van pootaardappelen, rode uien, suikerbieten en gerst op haar vruchtbare zeekleigrond. Zoetwaterbeschikbaarheid is van cruciaal belang voor het bedrijf dat al actief bezig is met waterbesparende en klimaatbestendige technieken. Zo investeerde het bedrijf in de aanleg van een druppelirrigatiesysteem met bijbehorende machines. De creatie van een zoete bel door afstromend hemelwater uit Stavenisse past hier goed in, stelt EWB.

Tekort zoetwater

Van ’t Hof heeft steeds vaker een tekort aan zoet water. Het bedrijf heeft een bovengronds bassin van 5000m³, maar wil dit uitbreiden. Omdat het is gevestigd aan de rand van de dorpskern van Stavenisse, ging het bedrijf samen met EWB in gesprek met de gemeente Tholen om te verkennen of afstromend hemelwater uit het dorp benut kan worden voor de landbouw.

Haalbaarheidsstudie

EWB voert een haalbaarheidsstudie uit om te verkennen of afstromend hemelwater uit de dorpskern van Stavenisse het hele jaar door beschikbaar is te maken als zoetwaterbron voor de landbouw. “We kijken met name naar het terugwinrendement van het grondwater dat we gaan aanvullen”, licht Ger Pannekoek van EWB toe.

Doel project

Het doel van het project is het toetsen van de technische en economische haalbaarheid van de gecombineerde systemen, Rain Shell en Fast High Volume Infiltration (FHVI). Het project wordt uitgevoerd met betrokkenheid van de gemeente Tholen als potentiële gebruiker en leverancier van het regenwater. Fugro voert het grondonderzoek uit en het daaraan gekoppelde geohydrologische onderzoek en stelt de waterbalans op.

Afgekoppeld oppervlak

Het afgekoppeld oppervlak is naar verwachting minimaal 30.000 tot 50.000 m² en de waterberging 200 m³ in Rain Shell, waarvan het gros in ondergrondse zoete bel. Het landbouwbedrijf past het zoetwater toe voor de irrigatie van pootaardappelen, eventueel in combinatie met beregening openbaar groen en sportvelden van de gemeente Tholen. De provincie Zeeland is een van de co-financiers van het project.