ZLTO
Agrariërs hebben veel last van het water op hun land (foto: Brabantse Delta).

ZLTO heeft een crisisteam opgetuigd dat leden ondersteunt bij de problemen die zijn ontstaan door de wateroverlast op hun akkers en weilanden. De belangenvereniging roept de leden op om schades door extreme regenval te melden bij het waterschap.

‘De waterschade heeft een enorme impact op het welzijn van boerengezinnen. Daarom willen we waar het kan onze leden helpen en ze een luisterend oor bieden’, aldus ZLTO-bestuurder Hendrik-Jan ten Cate.

Ook wil de belangenvereniging waterschappen overtuigen hun beleid rondom de inrichting van watersystemen aan te passen. “Net als waterschappen streven wij naar een klimaatrobuust watersysteem, maar verschillen we van mening over hoe dit tot stand moet worden gebracht”, stelt Michael van der Schoot, beleidsspecialist Bodem & Water bij ZLTO.

Technische maatregelen

“Waterschap De Dommel in De Kempen richt zich vooral op het vasthouden van water en het in stand houden van ecologische waarden. Bij extreme weersomstandigheden zouden wat ons betreft echter ook technische maatregelen genomen moeten worden die waterafvoer mogelijk maken, zoals het installeren van pompgemalen en een bypass voor versnelde waterafvoer. Het watersysteem moet wat ons betreft stuurbaar blijven.”

Ten Cate sluit zich hierbij aan. “In het hele land zijn er problemen door wateroverlast, ook op plekken waar het minder regent. Als je op de kalender kijkt, moet er veel gebeuren wil je als boer nog een fatsoenlijke opbrengst realiseren.”

De problemen zijn volgens hem in De Kempen het grootst. “Hier zou het waterschap moeten kijken waar het in verleden is misgegaan met de inrichting van het watersysteem, alvorens weer nieuwe projecten worden opgepakt. Net zoals je water moet kunnen vasthouden in droge perioden, moet je er ook van af kunnen als het extreem nat is. Je moet kijken hoe je het water in De Kempen gecontroleerd kunt afvoeren.”

Collectief schadefonds

ZLTO roept leden op waterschades te melden. Van der Schoot: “Hierdoor leggen we een inspanningsverplichting neer bij het waterschap om de problemen te toetsen en eventuele oplossingen te overwegen. Stel dat er in de toekomst individueel of collectief een zaak wordt aangespannen, dan verlangt de rechter een bewijs dat er op het moment van overlast melding is gedaan van schades. We zullen ook via LTO Nederland inventariseren of er een beroep kan worden gedaan op een collectief schadefonds vanuit de overheid.”